13. Aprila 2022.

Dodik: Više volim podršku naroda, nego zapadnih birokrata

Big Portal

“Više volim podršku naroda, nego zapadnih birokrata koji nam nameću svoja pravila. Prihvaćen sam kao jedan od rijetkih političara koji su podržavali Dejtonski sporazum i na tome sam gradio svoju karijeru. Vjerovao sam da, kada se rat završi i potpiše Dejtonski sporazum, možemo ispuniti svoje obaveze, da će BiH postati ustavna država, a ne navođena raketa ispaljena iz Vašingtona, Pariza, Londona ili Brisela”, rekao je Dodik u intervjuu za francuski “Mond diplomatik”.

Srpski član Predsjedništva je istakao da uvijek brani slovo Dejtonskog sporazuma, a ne njegov “duh” koji nameću visoki predstavnici, koje bezuslovno podržavaju vlade Pariza, Londona i Vašingtona.

On je podsjetio da BiH čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a da visoki predstavnici čine sve da se to ukine i izgrade BiH bez entiteta.

“Kada se usprotivite ovoj centralizovanoj volji, vi ste predstavljani kao remetilački faktor. Problem demokratiji u BiH dolazi sa Zapada, koji traži odanost, a ne političke partnere. Ako ste u skladu sa njihovim očekivanjima, onda ste u redu. Poslušna elita u BiH koja zavisi i živi po naredbama koje dolaze sa strane ne želi da preuzme svoje obaveze i zato BiH ne funkcioniše.

Zapad, koji je rekao da Jugoslavija ne može da funkcioniše zbog složenih međunacionalnih i vjerskih odnosa – što je bio jedan od razloga njenog raspada – sada bi želio da gradi BiH upravo na tim istim principima. Emisari koji dolaze u BiH, dobro plaćeni, jer dolaze u nestabilno područje, pišu izvještaje po želji Pariza, Londona i drugih prestonica, bez obaveze da ovde polažu račune”, istakao je Dodik.

On je dodao da se zapadni ambasadori u BiH sastaju petkom i odlučuju šta izabrani politički predstavnici treba da rade.

“Uveli su poseban oblik vladavine, ambasadokratiju – svakog petka popodne čekamo šta je dobro za nas, a nas niko ne pita šta je dobro za nas. Ovakva situacija postoji dugi niz godina i ništa se nije promijenilo”, rekao je Dodik.

On je ukazao da je BiH nepovratno podijeljeno društvo i nikakva hemija to ne može da promijeni.

“Mi u Republici Srpskoj smo BiH uvijek prihvatali kao obavezu, ali smo je prihvatali. S druge strane, ne možemo prihvatiti BiH koja funkcioniše suprotno Ustavu”, poručio je Dodik.

Na pitanje kako vidi Republiku Srpsku u budućnosti, Dodik je rekao da bi ona mogla ostati u BiH onako kako je zamišljeno u Dejtonu, po Ustavu, ali ne u BiH kakvu je zamislio Zapad, dodavši da ni Srbi ni Hrvati neće pristati da žive u takvoj BiH.

On je naveo da se geopolitički kontekst mijenja u korist Republike Srpske na srednji i duži rok.

“Za sada to nije slučaj, jer nakon što su izgubile pozicije u Avganistanu i drugdje, SAD pokušavaju da se drže svojih starih navika i pokušavaju da nama nameću svoju pravila koja idu u njihovu korist. Predstavljeni smo kao bliski ruskim i kineskim interesima u regionu, a kada Emanuel Makron potpisuje ugovore sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom tada ne govore o kineskom uticaju, ali kada ovdje napravimo malu rutu od stotinu miliona evra, to se smatra kineskim uticajem…”, istakao je Dodik.

Govoreći o saradnji sa Vladimirom Putinom, Viktorom Orbanom i Redžepom Erdoanom, Dodik je rekao da svima govori isto – vratimo se Ustavu BiH, primijenimo Ustav i sve će biti u redu.

“Dobro znam da će Erdogan u krajnjoj instanci uvijek biti na strani muslimana. Ali razgovarao sam s njim jer u njemu vidim čovjeka koji ima želju da pomogne očuvanju mira u BiH. Putin mi nikada nije rekao da se otcijepim, rekao mi je da poštujem međunarodno pravo i Dejtonski sporazum. Mađarska je veoma zainteresovana za Balkan”, rekao je Dodik.

On je naglasio da neće odustati od svojih uvjerenja i da neće napustiti svoju politiku – BiH u skladu sa Ustavom i u tom kontekstu jačanje nadležnosti Republike Srpske.

“To nije protivno Ustavu, naprotiv. Kažu da su reforme koje su donesene prije 15, 20 godina u opasnosti. Da, vi to zovete reformama, ali za nas je to političko nasilje, jer su one tada nametnute protiv naše volje. Ako se ne razumijemo, onda da sjednemo i razgovaramo, ali briselska administracija radije brani haos koji je stvorila, nego što hoće da razgovara”, naglasio je Dodik.

On je rekao da se trudi da bude racionalan, ali ne može da prihvati da neko sa strane nameće pravila u BiH i komplikuje odnose.

Dodik je rekao da će se pobijediti na narednim izborima u BiH, te da će mu u tome pomoći i nepravedan odnos evropskih zemalja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare