10. Februara 2022.

Dodik u Istočnom Sarajevu na obilježavanju Dana diplomata Rusije

Big Portal

Dodik je položio vijenac na spomen obilježje ruskom diplomati Vitaliju Čurkinu, koji je spriječio da u Savjetu bezbjednosti bude usvojena britanska rezolucija o Srebrenici, kojom se htjelo srpski narod okarakterisati kao genocidan.

Srpski član Predsjedništva BiH je istakao da je Čurkin tada odigrao važnu ulogu, ispunjavajući stav najvišeg rukovodstva svoje zemlje, te izrazio zahvalnost za to.

Dodik je ocijenio da bi bilo dobro da zapadne diplomate poput ruskih poštuju međunarodno pravo, uvažavaju Dejtonski sporazum i činjenicu da je BiH kao savezna zajednica ili državna zajednica sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

On je prisutnom ambasadoru Rusije u BiH Igoru Kalabuhovu i ostalom osoblju Ambasade Ruske Federacije u BiH čestitao praznik i poželio sve najbolje.

Ambasador Kalabuhov zahvalio je srpskom članu Predsjedništva BiH i svim prijateljima koji su se okupili danas kada se obilježava dan diplomatskih radnika u Rusiji.

  • Obilježavanje Dana diplomata doprinosi očuvanju najboljih tradicija Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije, širenju znanja o profesiji i jačanje poštovanja prema diplomatskom radu – rekao je Kalabuhov.

Vijence su položili i princ Filip i princeza Danica Karađorđević, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo ?ovan Katić.

Dodik će se danas u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu sastati sa ambasadorom Grčke u BiH Dimitriosom Papandreuom.

Protokolom je planiran i radni ručak u sjedištu Republike Srpske sa zamjenikom ministra inostranih poslova Italije Benedetom Dela Vedovom.

Dan diplomata Rusije obilježava se 10. februara, na dan kada je 1802. godine stvoreno rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare