12. Maja 2022.

Dodik: U Briselu sam predstavio interese Srpske

Big Portal

On je rekao da je očigledno da je u administraciji Brisela Republika Srpska konotirana kao faktor nekog problema, te istakao da je tokom jučerašnje radne večere lidera regiona sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom naglasi da nije tačno.

“Bilo mi je drago što sam imao priliku da postavim pitanje – da li je moguće da se očuva nečiji teritorijalni integritet, što za mene nije sporno, ali kako je to moguće uspjeti ako rušite Ustav te zemlje? Je li poznato igdje u svijetu da postoji zemlja koja je očuvala teritorijalni suverenitet i integritet, a da je srušila Ustav”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci odgovarajući na novinarska pitanja.

On je rekao da takva zemlja sada postoji i da je to BiH, te ocijenio da će se to veoma teško održati.

“Nama je jasno da neke zapadne zemlje predvođene Amerikom traže da se ovdje sprovode njihove politike, a ne normativno pravni akti kakav je Ustav BiH. Mi insistiramo na Ustavu. I još jedan apsurd u BiH, mi koji insistiramo na Ustavu smo proglašeni da rušimo teritorijalni integritet i suverenitet, a ne rušimo – mi hoćemo Ustav. Ustav je rekao kakav je teritorijalni sastav BiH i kakav je suverenitet”, naveo je Dodik.

Dodik je izjavio da je sjednica Savjeta bezbjednosti UN bila antisrpska, o čemu govori činjenica da nisu dozvolili da se obrati neko ko je hijerarhijski bio više rangiran od člana Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića.

Dodik je istakao da se pogrešno tumači da je DŽaferović više rangiran od predsjedavajućeg Savjeta ministra BiH.

“On to jeste ako to čini u ime Predsjedništva BiH i ako postoji odluka Predsjedništva da se to desi. S obzirom na to da Predsjedništvo nije odlučilo o tome, sam član Predsjedništva nije iznad predsjedavajućeg Savjeta ministara”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je naglasio da je u Savjetu bezbjednosti na sceni bila sesija antisrpskog stava, na kojoj je ponovljeno ono što se vidi prethodnih decenija, a to je da postoji samo jedan krivac i da je on samo na srpskoj strani.

On je istakao da je DŽaferović zloupotrijebio govornicu, ali da su to učinili i oni koji su mu dopustili da se obrati, a nisu učinili ništa da se očuva bilo kakva koordinacija u okviru institucija BiH.

U svakom slučaju, naglasio je Dodik, sila i arogancija koja se vidi u Savjetu bezbjednosti pokazuje da su “neki na strani muslimana”.

“Mi moramo da priznamo da su danas neke od važnih zapadnih zemalja isključivo na strani muslimanske koncepcije o stvaranju unitarne zemlje. SDA jedini u svom programu ima antidejtosnka obilježja, da se ukinu entiteti i da se gradi građanska država”, rekao je Dodik.

(Srna)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare