Dodik stigao na samit, dočekao ga Vučić - BIGportal.ba
Region Vijesti

Dodik stigao na samit, dočekao ga Vučić

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik stigao je na samit na visokom nivou posvećen obilježavanju 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih, koji će u Beograd okupiti više od 100 delegacija država iz svih djelova svijeta.

Dodika, koji će učestvovati na skupu, u hali Beogradskog sajma, gdje se održava samit, dočekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je dočekivao visoke delegacije predsjednika i izaslanika predsjednika članica Pokreta nesvrstanih.

U Beogradu danas počinje dvodnevni sastanak na visokom nivou posvećen obilježavanju 60 godina Pokreta nesvrstanih, koji će okupiti više od 100 delegacija država iz svih djelova svijeta.

Ovo je jedan od najvećih multilateralnih skupova u Evropi ove godine, a održava se u Beogradu danas i sutra, u prisustvu velikog broja stranih zvaničnika.

Prije početka skupa, zvaničnike više od 100 delegacija, dočekali su ministri spoljnih poslova Srbije i Azerbejdžana, Nikola Selaković i DŽejhun Bajramov.

Pojedine goste dočekao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, među kojima i predsjednika Gane.

Na samitu učestvuje 4.000 ljudi, a svima je urađen PCR test, a samit obezbjeđuje višeod 3.000 policajaca.

U ljeto 1961. godine u Beogradu je na inicijativu tadašnjeg predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije /SFRJ/ Josipa Broza Tita osnovan Pokret nesvrstanih.

Na skupu su učestvovali predstavnici 25 država sa četiri kontinenta koje nisu pripadale ni Istočnom ni Zapadnom bloku.

Pokret nesvrstanih imao je sve vrijeme od svog osnivanja značajnu ulogu u međunarodnim odnosima.

Danas objavljeno

Minsk će i 2023. plaćati ruski gas u rubljama

M.

Erdogan: U toku pripremni radovi za gasno čvorište

M.

Bajden dao “signal” Zelenskom: Vrijeme je za razgovor…

M.

Ostavite komentar