27. Januara 2022.

Dodik: Srpski narod je najskuplje platio slobodu i opstanak

Big Portal

Dodik je istakao da se na današnji dan, ali i svaki dan sa velikim poštovanjem i pijetetom treba sjetiti jednog od najvećih zala u novijoj istoriji – Holokausta.

  • Milioni nevinih ljudi, djece, žena, staraca izgubili su živote tokom Drugog svjetskog rata, stradajući od zloglasne nacističke ruke. Takođe, posebno treba da se sjetimo onih koji su tada preživjeli sve strahote i muke koncentracionih logora i nacističkog divljanja – istakao je Dodik.

On je naglasio da srpski narod treba da bude ponosan na svoju pobjedničku prošlost i pretke, kao i na činjenicu da je uvijek bio na pobjedničkoj strani, koja je bila jedina prava i slobodarska.

  • Treba da budemo ponosni što pripadamo srpskom narodu koji je, zajedno sa ?evrejima, najveći stradalnik u Drugom svjetskom ratu. I Srbi i ?evreji su narodi hrabrosti, slobode, pravde i ponosa. Obaveza svih nas, kao i budućih generacija jeste da nikada ne dozvolimo da se naši preci postide nas, svojih potomaka. Mi ne smijemo da dozvolimo da budemo manje hrabri, manje odvažni, manje ponosni i odlučni od naših predaka. Mi moramo da budemo njihov ponos kao što smo i mi ponosni na herojsku prošlost naših predaka – poručio je Dodik.

On je istakao da je na današnji dan 1996. godine, dva mjeseca nakon što je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, zatvoren i koncentracioni logor “Silos” u Tarčinu kod Sarajeva, u kojem je bilo zatočeno više od 600 srpskih civila.

  • To je porazna činjenica da i danas ima onih koji slijede ideje najcrnje i najmračnije istorije koja se dogodila u 20. vijeku. To treba da nam bude stalna opomena da je fašizam zlo koje nikada nikome ne smije da se ponovi – naveo je srpski član Predsjedništva BiH.

Generalna skupština UN 2005. godine usvojila je rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta 27. januara, kada su jedinice Sovjetske armije 1945. godine oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor – Aušvic.

Taj dan se posebno obilježava u evropskim zemljama u kojim je tokom Drugog svjetskog rata život izgubilo 53 miliona ljudi, među kojima gotovo 31 milion civila.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo i 20.000 djece.

Parlament Slovenije odbio referendum o nabavci oklopnih transportera
Slovenački parlament odbacio je prijedlog o održavanju savjetodavnog referenduma o odluci vlade da u okviru modernizacije vojske budu nabavljeno 45 oklopnih transportnih vozila Boxer.

Prijedlog opozicione stranke Levica (L) da ratifikacija preliminarnog sporazuma o nabavi savremenih modularnih transportnih vozila 8X8 njemačke proizvodnje bude odložena i povezana sa rezultatom predloženog referenduma nije prošao.

Za raspisivanje referenduma kasno sinoć glasalo je samo osam poslanikaa stranke Ljevica, 42 poslanika su bila protiv, a 27 uzdržano, prenosi agencija Hina.

Preliminarni sporazum o nabavi transportnih vozila Slovenija je prošle godine sklopila sa organizacijom OČAR (Organisation for Joint Armament Cooperation), u čijem programu zajedničkog naoružavanja od ranije već učestvuju Italija, Francuska, Njemačka, Litvanija i druge članice EU.

Procjena je da bi cijena za 45 vozila tipa Boxer za slovenačku vojsku bila oko 400 miliona evra, zavisno od dodatne opreme i naoružanja, a to bi trebalo da bude definisano kada ugovor o kupovini vozila bude i potpisan, prenose slovenački mediji.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare