29. Novembra 2021.

Dodik: Putin me nikada nije prevario

Big Portal

Dodik je poručio da bi ga sankcije i smanjenje finansiranja od strane EU samo primoralo da prihvati ponude za investicije iz Kine.

“Čak mislim da mi se to dopada”, izjavio je Dodik.

On je najavio da će se uskoro vidjeti sa ruskim liderom.

“Kada odem kod Putina, nema zahtjeva. On samo kaže, ‘u čemu ja mogu da pomognem?’. O čemu god sam razgovarao sa njim, nikada nisam bio prevaren. Ne znam na čemu drugom da zasnivam povjerenje, ako ne na tome. U razgovoru sa kineskim liderom Si ?inpingom bi on takođe rekao ‘ako postoji nešto u čemu mogu da pomognem, tu sam'”, kazao je Dodik.

On je naglasio da njegovi planovi ne znače razbijanje BiH, i da i dalje vjeruje u Dejtonski mirovni sporazum, ali da ga je uzurpirao “neizabrani strani faktor” koji je preko pozicije visokog predstavnika u BiH nametnuo oko 140 zakona, bez demokratskog mandata.

“Sve nevolje ovde su napravila četiri neizabrana stranca. Visoki predstavnici i tri sudije (imenovane od strane Evropskog suda za ljudska prava), stranci, koji se nalaze u Ustavnom sudu. Oni se ponašaju kao koordinisani zločinački poduhvat protiv ustavnog uređenja”, izjavio je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH je poručio da neće pokleknuti ni pred nagoviještajem Njemačke o uvođenju finansijskih sankcija protiv njega, kao ni pred kritikama Londona, Vašingtona i Brisela.

“Naravno, nisam ravnodušan, ali nisam izabran da budem kukavica”, izjavio je on za “Gardijan” u svom kabinetu u Banjaluci.

Planovi za vraćanje nadležnosti Republike Srpske u više oblasti biće na dnevnom redu sjednice parlamenta RS 10. decembra, a Dodik je naglasio riješenost da to sprovede u dijelo nakon još jednog perioda pregovora u trajanju od šest mjeseci.

On je poručio da će predložiti smanjenje sadašnje nacionalne armije BiH za polovinu.

“Ako to ne želite, nećemo imati drugog izbora nego da usvojimo, u skladu sa Ustavom BiH, formiranje Vojske Republike Srpske, ili da Republiku Srpsku proglasimo demilitarizovanom republikom”, izjavio je Dodik za “Gardijan”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare