4. Marta 2022.

Dodik poručuje da sankcija za ruske državljane u BiH neće biti

Big Portal

Dodik je, povodom zahtjeva o ukidanju bezviznog režima za ruske državljane, izbacivanju Rusije iz Savjeta za sprovođenje mira u BiH PIK i ograničavanja kretanja Rusima koji su sada u BiH, rekao da je to nečija želja, da je iskorišten javni prostor i da tih odluka nema.

– To je fašizam. To što gledamo po Evropi, velikoj, demokratskoj, gdje izbacuju rusku djecu iz vrtića i neke druge stvari koje smo čuli, ako je istina, otimaju im imovinu, pa to su radili fašisti u Njemačkoj kada su otimali od Jevreja – rekao je Dodik novinarima u Prijedoru.

On je istakao da je protiv bilo kakve satanizacije Rusije i ruskog naroda bilo gdje.

– Protiv sam pravnog, odnosno nepravnog djelovanja u smislu zabrana i mnogo čega, a pogotovo otuđivanja ili otimanja imovine koje gledamo negdje po Evropi i svijetu od ruskih državljana, kompanija i slično – rekao je Dodik.

On je dodao da ga to podsjeća na fašiste i njihove jedinice koji su upadali u jevrejske i srpske kuće i nečije tuđe kuće i oduzimali im sve, a njih sprovodili u zatvore.

– Još samo nisu rekli da treba za Ruse ovdje formirati neki koncentracioni logor. To bi bilo u konceptu tih i veoma očekivano – rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je naveo da oni u Predstavničkom domu mogu da rade šta god žele, ali da odluke te vrste nema, niti će je biti.

To nije značajno uopšte, kaže Dodik, osim što je dobro da se vidi na koji način promišljaju i kako bi oni rješavali ta pitanja.

– Niti je BiH u poziciji da može da odlučuje ko može da bude u nekom tijelu. Taj PIK i ne postoji ionako. On je samozvana organizacija koju niko nije ni izabrao, ni imenovao. Oni se bave na taj način, misle da je njima sve dostupno – rekao je Dodik.

Predloženi zakljuci poslanika iz FBiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da se osudi “agresija” Ruske Federacije na Ukrajinu, da Rusija bude suspendovana iz Savjeta za sprovođenje mira u BiH, te da se ukine bezvizni režim sa Rusijom nisu danas dobili potrebnu entitetsku većinu, te su upućeni na usaglašavanje.

Srpski poslanici danas nisu prisustvovali sjednici, obrazlažući da bi rasprava o ukrajinskoj krizi produbila sukobe i podjele unutar BiH.

Predlagači današnje hitne sjednice Predstavničkog doma bili su Predrag Kojović, Nermin Nikšić, Aida Baručija, Saša Magazinović, Mirjana Marinković Lepić, Nada Mladina, Damir Arnaut, Zukan Helez i Denis Zvizdić.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare