Dodik poručio iz Srbije: Previše je stradanja srpskog naroda u prošlom vijeku - BIGportal.ba
Region Vijesti

Dodik poručio iz Srbije: Previše je stradanja srpskog naroda u prošlom vijeku

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, poručio je da srpski narod nikada neće zaboraviti hrvatsku akciju “Oluja” u kojoj je iz Hrvatske protjerano oko 250.000 Srba i naglasio da moramo početi slaviti život, jer je u prošlom vijeku bilo previše stradanja.

Dodik je, tokom posjete Hramu Blage Marije u vojvođanskom mjestu Banstol, rekao da Hrvatska obilježava ovo kao pobjedu, mi kao parastos za one koji su pobijeni na Petrovačkoj cesti šđirom izbjegličkih kolona.

“To je sudbina ovih naroda ovdje – dok jedni obilježavaju i svetkuju, drugi obilježavaju parastose. Ali ja vjerujem da je srpski narod okupljen u dvije svoje države, Republiku Srpsku i Srbiju, s namjerom da kroz ovaj vijek pokaže maksimalan doprinos svom nacionalnom jedinstvu i da prestane sa bilo kakvim stradanjem, toga je bilo previše u prošlom vijeku”, rekao je Dodik i dodao:

“Danas sam ovdje sa ljudima koji pamte, ne samo taj dan kada je počela ‘Oluja’, nego koji pamte zavičaj, koji su ovdje jednako doprinijeli razvoju ovog kraja i same Republike Srpske i Srbije. S njima sam da obilježimo ovaj dan i da kažemo, ne samo da ne možemo da zaboravimo, ne možemo da oprostimo činjenicu da su nemoćne kolone izbjeglica, u kojima su bile žene, djeca, starci, bile bombardovane od strane njihovih aviona, zločinačkih letova koji su ih pobili na Petrovačkoj cesti i širom drugih regiona kuda su mogli da se izvuku”.

Istakao je da srpski narod mora da gradi svoj nacionalni identitet i da ne smije odustati od onoga što čini srpsko nacionalno obilježje.

“Moramo da počnemo da slavimo i obilježavamo život. Ovdje je upravo to cilj, da ne zaboravimo, ali da se zavjetujemo da ćemo nastaviti da gradimo naš nacionalni identitet, da nećemo odustati od svega onoga što čini srpsko nacionalno obilježje. Nećemo zanemariti ni našu vjeru, ni naše pamćenje, ni naše pismo i jezik, zavičaje gdje god da su… I tako na taj način održati i prenijeti novim generacijama sjećanje na sve ovo”, naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

Danas objavljeno

Izbori u Brazilu: Bolsonaro ili Lula?

M.

Opšti izbori u BiH

M.

Crna Gora: Uhapšen direktor Uprave prihoda i carina

M.

Ostavite komentar