20. Novembra 2021.

Dodik pisao Masu: “Interpretacijama pogrešnih informacija, Vi nanosite štetu Srpskoj”

Big Portal

“Uvaženi ministre, interpretacijama pogrešnih informacija, Vi nanosite nepravdu Republici Srpskoj. Nepravdu nanosite i svojoj državi, koja kao malo koja u svijetu ima i načine i sredstva da se upozna o činjenicama u BiH i aktuelnoj političkoj krizi”, istakao je Dodik u pismu upućenom Masu, dodavši da su ga njegovi istupi u posljednje vrijeme ponukali da mu se obrati.

Srpski član Predsjedništva pojasnio je Masu da kriza u BiH nije izazvana, kako to on tvrdi, “politikama koje se vode u Republici Srpskoj”.

“Kriza je rezultat činjenice da Ustav BiH nije poštovan punih 26 godina i da je takvo neustavno ponašanje BiH dovelo u ćorsokak. Zamislite da samo jedan dan samo neko pokuša da ne poštuje ustav Njemačke!?”, naveo je Dodik u pismu.

On je naglasio da se Republika Srpska svih prethodnih godina zalaže za mir, jer je rat iz 90-ih godina prošlog vijeka koštao tako i toliko da sebi ne može da dozvoli nove sukobe.

“Srbi, kao narod iz dva svjetska rata u kojima smo mi i vi bili na suprotnim stranama, preživjeli su genocid i etničko čišćenje od kojih se nismo oporavili ni do danas. Zato, uvaženi ministre, one koji pominju sukobe i prizivaju sukobe – ne tražite u Republici Srpskoj”, poručio je Dodik njemačkom ministru.

Srpski član Predsjedništva naglasio je da je Republika Srpska sastavni dio BiH i to niko ne spori, niti postoje ni javni ni tajni planovi za secesiju od BiH, kako se to tvrdi sa medijskih, ali i političkih adresa pojedinih zemalja.

“Mi se borimo za teritorijalni integritet BiH i njen spoljni suverenitet, kako je i zapisano u Ustavu BiH, odnosno Aneksu četiri Dejtonskog sporazuma i ne radimo apsolutno ništa što nije propisano najvišim pravnim aktom u BiH. Kada kažete da nećete sjedati skrštenih ruku i da pratitite, kako kažete, ‘neodgovornu politiku u Republici Srpskoj’, moram Vas podsjetiti da svaki put kada Njemačka nije sjedila skrštenih ruku, Srbi su na ovim prostorima izgubili trećinu svog stanovništva”, konstatovao je Dodik.

On je s toga pozvao ministra Masa da sa više pažnje postupa i govori o Srbima i Republici Srpskoj, jer ga i istorija naših odnosa, kao i funkcija na kojoj se trenutno nalazi obavezuje da bude pažljiviji.

“Kao ministra spoljnih poslova Njemačke pozivam Vas da istinito informišete svoju Vladu o događajima u BiH. Ukoliko to ne uradite Vi, mi ćemo učiniti sve da kabinet kancelara Angele Merkel dobije sve potrebne i tačne informacije”, poručio je srpski član Predsjedništva BiH u pismu upućenom Masu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare