22. Januara 2021.

Dodik odbio formiranje migrantskih kampova u RS

Big Portal

“Svjesni su da je situacija loša, ali da BiH nema kapaciteta za rješenje krize”, kaže Dodik.

Ambasadori zemalja članica EU u BiH koji su više od dva sata proveli u Predsjedništvu BiH imali su i dva zahtjeva, a prvi je bio da se migranti sa lokaliteta Lipa prebace u Biru gdje imaju osnovne uslove za boravak, dok je drugi prijedlog bio da se migranti raspodijele na teritorije cijele BiH, ali je Dodik, kako je rekao, to opet odbio.

“Nema nikakve šanse za formiranje migrantskih centara na teritoriji Republike Srpske”, kategoričan je bio Dodik.

Ponovio je i da unatoč insistiranju evropskih dužnosnika migranti ne mogu biti vraćeni u Biru zbog negodovanja lokalnog stanovništva.

Na sastanku je bilo i drugih prijedloga za rješenje, pa je tako hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić predložio da se formira novi migrantski centar u okolini Bihaća.

“Komšić je predložio da se na Vučjaku kod Bihaća formira novi centar za smještaj migranata. U suštini vidimo da kod predstavnika EU nema spremnosti za takvu lokaciju, ali ono što su očekivali da se po principu nekog ravnopravnog tretmana oni razmjeste u nekoliko kampova širom BiH. Stav Republike Srpske je jasan, Srpska nikakve kampove neće otvarati”, naglasio je Dodik.

Rekao je da su članovi Predsjedništva BiH od EU tražili da i ona prihvati dio izbjeglica iz BiH i da joj na taj način izađe u susret kada je u pitanju rješavanje migrantske krize.

Predsjedavajući Predsjedništva se osvrnuo i na sredstva koja je EU dala za rješavanje migrantske krize i rekao je da su samo dio tih sredstava dobile institucije BiH, a da je ostalo otišlo u  ruke međunarodnih organizacija za praćenje migracija. Tema sastanka, pored migrantske krize bio je evropski put BiH, te je razgovarano i o 14 prioriteta Evropske komisije.

“Nije bilo nikakvih uslovljavanja od strane ambasadora”, rekao je Dodik i naglasio da se BiH trenutno nalazi u pat poziciji.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare