15. Februara 2022.

Dodik: Nije pošteno očekivati da Srbi simpatišu one koji su bacali bombe na njih

Big Portal

Dodik je naglasio da je bombardovanje oblikovalo kolektivni osjećaj Srba prema Alijansi, te da su Srbi, kao i Rusi, sumnjičavi kada se radi o ulozi NATO-a u Evropi.

“NATO je dva puta bombardovao Srbe bez podrške Savjeta bezbjednosti (UN). To je oblikovalo kolektivni osjećaj Srba. Nije pošteno očekivati od nas da simpatišemo one koji su bacali bombe na nas”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da njegova agenda nije povezana sa ruskom i da BiH treba da ostane neutralna usljed rastućeg straha od ruske invazije na Ukrajinu.

Prema njegovim riječima, Zapad je ignorisao mišljenje Srba u BiH kada se radi o uočenoj opasnosti u multietničkim društvima i ograničavanju spoljnog uticaja, dok su predsjednik Rusije Vladimir Putin i premijer Mađarske Viktor Orban to prihvatili.

“Saosjećam sa Rusijom, koja vjeruje da je njena bezbjednost nepovrediva i da treba da štiti svoju bezbjednost. Putin mi nikada nije rekao da moram bilo šta da uradim i uvijek je poštovao Dejtonski sporazum”, naveo je Dodik.

Na pitanje da li je spreman da ostvari svoje prijetnje u vezi sa povlačenjem Republike Srpske iz institucija na nivou BiH, Dodik je odgovorio potvrdno, rekavši da Srpsku ne treba olako shvatiti i da su Srbi ubijeđeni da su u pravu.

Dodik je, međutim, posebno naglasio da neće rizikovati izbijanje nasilja zarad sprovođenja zacrtanih ciljeva.

“Ne želim rat. To nije naša agenda. Neću žrtvovati mir za status Republike Srpske”, izjavio je Dodik.

Govoreći o sankcijama koje su mu SAD zbog navodnog “podrivanja stabilnosti BiH”, srpski član Predsjedništva odbacio je takve optužbe, uz napomenu da “secesija nije jedan od njegovih ciljeva”.

“Ukoliko nema sporazuma koji će zadovoljiti sve strane, postavlja se pitanje šta se onda dešava sa BiH. Ali nema plana za secesiju”, napomenuo je Dodik.

Dodik je još jednom naglasio da BiH mora da zadrži granice ustanovljene Dejtonskim sporazumom i širu autonomiju za sva tri konstitutivna naroda u BiH, uz napomenu da se kasnije narušila ravnoteža moći i da je Bošnjacima omogućen veći uticaj.

“Ustavne nadležnosti su se promijenile. Državnom nivou BiH data su neprikladna ovlašćenja. Nismo oduševljeni BiH i ona nam je nametnuta”, rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio na izjave zapadnih političara, koji govore da treba učiniti nešto što će se “svidjeti generacijama za 100 godina, nevezano za Dejtonski sporazum”, te da im on govori da će BiH biti realistična i da “strani političari ne treba da zauzimaju strane, nevezano za svoj idealizam”.

Prema riječima srpskog člana Predsjedništva, Banjaluka prema Dejtonskom sporazumu, takođe, ima pravo da kontroliše javna sredstva, kao što je zemljište, te da originalni sporazum nije dao Sarajevu ovlašćenja nad vojnim, pravosudnim i fiskalnim pitanjima.

“Kako onda mene prozivaju zbog toga što pokušavam da osiguram poštovanje (izvornog Dejtonskog) sporazuma?”, upitao je Dodik.

Govoreći o kritikama Velike Britanije, nakon što je britanski ministar spoljnih poslova Liz Tras podržala američke sankcije u januaru, Dodik je naglasio da se Britanija vraća u BiH da govori o integraciji upravo nakon što je ta zemlja istupila iz EU. Dodik je upitao “da li to znači da London ima pravo na svoj stav, a Republika Srpska ne?”

Dodik je naglasio da će sankcije samo ojačati njega i SNSD pred izbore u oktobru.

“Imaćemo ogromnu većinu. U nekim drugim mjestima, američke sankcije mogu pomoći obaranju političara. Ovdje, ako stranci žele da nekoga kazne ili diskvalifikuju – ta osoba samo dobije veću popularnost. Ja sam imao manju podršku prije (američkih) sankcija nego sada”, dodao je Dodik.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare