4. Augusta 2022.

Dodik: Nećemo zaboraviti i nećemo dozvoliti da se ponovi “Oluja”

Big Portal

“Deveti put smo ovdje da kažemo da nećemo zaboraviti i da se neće ponoviti. ‘Oluja’ je pogrom, zločin, etničko čišćenje, nastavak iz Drugog svjetskog rata, ‘konačno rješenje za Srbe’ kako je Tuđman govorio”, rekao je Dodik.

On je istakao da Srbi, uprkos svemu tome, nisu nestali već su danas okupljeni i jedinstveni jer “samo tako možemo da očuvamo sjećanje i pamćenje i živimo”.

“Nismo ni bosanski ni hrvatski Srbi, već jedan narod”, poručio je Dodik.

On je istakao da je teška sudbina srpskog naroda, ali “da ne smijemo više dozvoliti da nama upravljaju”.

“Moramo da se okupimo oko naših vrijednosti i nastojanja da odbranimo svoje”, rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Dodik je rekao da iako nije rođen u Srbiji, njegova zemlja je Srbija i Republika Srpska, jer nema drugi identitet.

“?ednog dana moraćete da dođete u naše dvije države – Republiku Srpsku i Srbiju”, poručio je Dodik.

On je naglasio i da nije bilo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je prije devet godina pokrenuo inicijativu za zajedničko obilježavanje stradanja u “Oluji”, žrtve i progon bi otišli u zaborav i ostala bi samo porodična i lična sjećanja.

Kina: Vrijeme da se svjetske sile probude iz sna
Kina neće dozvoliti nikome da je ponižava kao prije 100 godina i vrijeme je da se svjetske sile probude iz sna, rekla je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjin.

  • Zajednička izjava ministara inostranih poslova G7 proizvodi prostorni i vremenski nesklad. Ovih nekoliko ministara spoljnih poslova je očigledno odlučilo da i dalje žive u svijetu od prije 120 godina, u eri Alijanse osam nacija – rekla je Hua.

Prema njenim riječima, sadašnji svijet više nije ono što je bio kada su imperijalističke sile mogle da se prepuste zveckanju oružjem na kineskom tlu i rade šta im je volja.

  • Savremena Kina više nije ona stara Kina koja joj je prethodila prije 100 godina, koja je pretrpjela poniženje i prepustila drugima da odlučuju o njenoj sudbini. Vrijeme je da se svjetske sile probude iz sna – rekla je Hua.

Zemlje G7 izrazile su juče zabrinutost zbog nedavnih akcija Kine, posebno vojnih vježbi uz korištenje bojeve municije u vodama oko Tajvana. G7 smatra da bi ove akcije mogle dovesti do eskalacije.

Narodnooslobodilačka armija Kine danas je pokrenula vojnu vježbu velikih razmjera u šest oblasti oko Tajvana.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare