Dodik: Mjesto stradanja srpskog naroda mora biti mjesto okupljanja i sabornosti - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Dodik: Mjesto stradanja srpskog naroda mora biti mjesto okupljanja i sabornosti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je rijeka Drina zelena grobnica za više od 6.000 nevinih Srba koji su stradali u njenim vodama bježeći od ustaša u Miloševićima i Starom Brodu 1942. godine.

  • Decenijama je skrivana istina o ovom strašnom zločinu, a to skrivanje i ćutanje je ponovni zločin i ponovno ubijanje srpskih žrtava. Zato ovo mjesto stradanja – Stari Brod – mora biti i ostati mjesto našeg okupljanja i sabornosti u znak poštovanja prema 6.000 Srba, a posebno prema hrabrim i prkosnim srpskim djevojkama, njih više od 320, koje su bježeći pred ustaškom kamom zagrljene skočile u hladnu Drinu – naglasio je Dodik.

Povodom obilježavanja 80 godina od monstruoznog zločina nad 6.000 Srba u Starom Brodu, Dodik je izjavio Srni da srpski narod ne smije nikada zaboraviti ove nevine žrtve i činjenicu da je nekima od njih rijeka Drina bila spas i utočište od ustaša koji su brutalno ubijali, mučili, silovali, palili, bacali u Drinu sve što im se našlo na putu, pa čak i majke sa djecom u naručju.

  • Ne smijemo dozvoliti da ponovo zaćutimo o našim žrtvama, jer će potomci ubica progovoriti umjesto nas i naših ubijenih predaka i mijenjati istoriju, lažirati činjenice. Srpske žrtve u Starom Brodu, njih 6.000, više se ne mogu sakriti, istina o njihovom stradanju je izašla na vidjelo i naša moralna i sveta dužnost i obaveza jeste da ih sačuvamo od zaborava, kao i njihovu golgotu koju su prošli do smrtnog časa – naglasio je Dodik.

On je naglasio da su Srbi kroz vijekove prošli strašnu golgotu, a najstrašnija ih je zadesila u 20. vijeku za koji se može reći da je stradalnički po srpski narod.

  • Na nama je da činimo ono što možemo i moramo – da njegujemo kulturu sjećanja na sve srpske žrtve i da čuvamo Republiku Srpsku koja je garant opstanka srpskog naroda. Dok imamo svoju Srpsku, biće i nas, naših predaka i naših potomaka – poručio je Dodik.

Tokom ofanzive ustaške legije Јure Francetića mučki je ubijeno više od 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji.

Najmasovnije ubijanje je izvršeno 22. marta 1942. godine, na pravoslavni praznik Mladenci, ali su ubijanja trajala i do početka maja.

U Starom Brodu je u septembru 2019. godine osveštan Spomen-muzej starobrodskim žrtvama u okviru obilježavanja 77 godina od stradanja više od 6.000 Srba Sarajevsko-romanijske regije.

U Spomen-muzeju postavljeno je 27 skulptura sa 39 likova koji simbolizuju zbjeg i ulazak srpskih majki sa djecom u naručju u nabujalu Drinu.

Danas objavljeno

Lavrov: Ispunićemo obaveze u vezi sa izvozom hrane

M.

Jako nevrijeme pogodilo sjeverozapad BiH

M.

Neće s Petkovim – zbog Rusa?

M.

Ostavite komentar