28. Decembra 2022.

Dodik: Imovina odlučuje hoće li ili neće biti BiH

Big Portal

Kada je riječ o imovini, Dodik je rekao da je imovina postala odjednom sporna te da imovina ne pripada Bosni i Hercegovini i da je Ustavni sud BiH donio odluku koja se neće sprovesti jer se Republika Srpska neće odreći svoje imovine.

“Ovo je pitanje hoće li ili neće biti Bosne i Hercegovine”, rekao je Dodik dodajući da Republika Srpska želi da gradi dejtonsku Bosnu i Hercegovinu, a ne neku imaginarnu BiH.

Ponovio je i da je Bosna i Hercegovina devastirana od strane međunarodne zajednice i da oko imovine neće biti saradnje ni sa kim i da BiH ne pripada imovina.

“Vidimo da govore o tome da je osnova za reakciju po tome što BiH nastavlja svoj karakter države u međuanrodnom smislu. Da, to je tačno ali na međunarodnom planu”, rekao je Dodik, ističući da Republika Srpska neće prihvatiti odluke Ustavnog suda ni visokog predstavnika koje zadiru u imovinu.

Govoreći o projektima u Republici Srpskoj, Dodik je rekao da u ovom trenuku Srpska ima stabilan budžet te da ne kasni ni sa jednom obavezom po pitanju plata i penija.

Govoreći o dugu Republike Srpske, Dodik je rekao da je stopa zaduženosti najnižu u regionu te da se polako približava cifri od 13 milijardi KM što govori o stalnom rastu.

Na pres konferenciji, Dodik je rekao da je industrijska proizvodnja u ovoj godini rasla 2,8 posto, a da je prosječna plata 1.211 KM što nas dovodi u grupu zemalja koji imaju prosječnu platu od 600 evra.

Dodik je rekao da su direktni porezi povećani za 13,8 posto dok su indirektni porezi povećani za 15,9 posto, i da je to omogućilo da Republika Srpska ostane stabilna i da planira razvoj.

“Učinećemo sve da deblokiramo projekat gasovoda od granice sa Srbijom do Banjaluke i dalje do Prijedora i na toj trasi planirana je izgradnja dvije elektrane na gas”, rekao je Dodik.

Govoreći o energentima, Dodik je rekao da Republika Srpska neće imati problema sa električnom energijom, dok će se po pitanju nafte, dijeliti sudbina regiona i cijelog svijeta.

Kada je riječ o bolnicama, Dodik je rekao da će se odmah nakon praznika potpisati ugovor za izgradnju bolnice u Trebinju vrijedne preko 100 miliona KM, te da će se nastaviti sa rekonstrukcijom Kliničkog centra i da se sa EBRD-om dogovara rekonstrukcija porodilišta.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare