Dodik: Ili ustavna BiH ili je neće biti - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Dodik: Ili ustavna BiH ili je neće biti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Sarajevu da će BiH biti ustavna ili je neće biti i da svako nametanje Kristijana Šmita nije adekvatno jer on nije legalno izabran i nema pravnog osnova da bilo šta donosi.

  • Mi hoćemo ustavnu BiH. To što pokušavaju s tom pričom oko nametanja rješenja od strane visokog predstavnika, on je lažan, i svako njegovo nametanje nije adekvatno – rekao je Dodik nakon sjednice Predsjedništva BiH.

On je ponovio da Šmit nije legalno izabran i nema pravnog osnova da bilo šta donosi, a sve odluke koje bude donosio nisu pravno valjane.

Dodik je istakao da druga dva člana Predsjedništva djeluju sinkronizovano kada je u pitanju provođenje bošnjačke politike.

Dodik je dodao da se deset i više godina razgovara o Izbornom zakonu i da je sada to propalo, te da Šmit ne može nametati rješenja.

  • Sad sam pričao sa njemačkim poslanikom /poslanik Hrišćansko-demokratske unije u Bundestagu Piter Bejer/ koji je inače advokat. Pitao sam ga da li poznaje termin vladavina prava. Samo se zarumenio – rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je na današnjoj sjednici Predsjedništva prihvaćena njegova inicijativa kojom će se BiH pridružiti grupi od više od 30 zemalja EU i regiona koje su već ranije usvojile inicijativu o definiciji pojma antisemitizam.

  • Prije nekoliko dana sam bio u Izraelu i tamo sam sa zvaničnicima dogovorio da pokrenem inicijativu o tome da se kroz zaključak Predsjedništva usvoji neformalna, neobavezujuća definicija termina antisemitizam. Zahvalan sam ovoj dvojici članova Predsjedništva što su tu inicijativu prihvatili – rekao je Dodik.

Podsjećamo, srpski član Predsjedništva BiH razgovarao je danas u Sarajevu sa poslanikom Bundestaga i specijalnim izvjestiocem CDU-CSU za zapadni Balkan Peterom Bajerom. Nakon toga, održana je redovna sjednica Predsjedništva BiH.

Danas objavljeno

Rusija spremna i na prekid proizvodnje nafte

M.

Upozorenje iz SAD: “Ako nastavite ovim putem…”

M.

SIPA uhapsila 16 osoba, oduzeto 20 kilograma spida

M.

Ostavite komentar