Dodik i Eskobar o inicijativi "Otvoreni Balkan" i aktuelnim pitanjima - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Dodik i Eskobar o inicijativi “Otvoreni Balkan” i aktuelnim pitanjima

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas sa izaslanikom Stejt departmenta za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, na njegov zahtjev.

Osnovne teme razgovora bile su pitanje inicijative “Otvoreni Balkan”, ali i unutrašnja politička pitanja koja se tiču BiH. Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da podržava ideju “Otvorenog Balkana”, ali da u Sarajavu ne postoji dovoljno razumijevanja za tu regionalnu inicijativu koja bi omogućila ekonomski prosperitet regiona”, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Što se tiče situacije u BiH, Dodik je prenio Eskobaru da je prošlo vrijeme u kojem će Republika Srpska da trpi intervencionizam međunarodne zajednice, koji je po pravilu bio uperen protiv Republike Srpske i Dejtonskog sporazuma, i da BiH danas nije ona BiH koju je Eskobar ostavio prije 20 godina kada je bio službenik u diplomatskim misijama u BiH.

Srpski član Predsjedništva rekao je Eskobaru da nema potrebe da mu prijete sankcijama, jer te prijetnje više nemaju nikakav ni smisao, ni značaj, niti će promijeniti osnovne stavove nosilaca političkih funkcija u Republici Srpskoj, pa ni njegove.

Takođe, Dodik je prenio Eskobaru i da za Republiku Srpsku Kristrijan Šmit nije visoki predstavnik i da aktuelnu krizu u BiH može da riješi samoorganizovani Savjet za provođenje mira povlačeći tzv. Inckov zakon zbog kojeg je kriza i nastupila.

Dodik se nije složio sa tvrdnjom Eskobara da je imenovanje visokog predstavnika političko pitanje, jer je njegovo imenovanje regulisano Dejtonskim sporazumom, dakle međunarodnim sporazumom, što je prvorazredno pravno pitanje.

Obrazložnje izaslanika Stejt departmenta da je Šmitovo imenovanje političko a ne pravno pitanje samo je dokaz da je Republika Srpska u pravu kada tvrdi da je Šmit, protivpravno, mimo odredbi sporazuma kojim je ustanovljena institucija visokog poredstavnika, a voljom nekoliko država, poslat u BiH da bude visoki predstavnik, navodi se u saopštenju.

Danas objavljeno

Kalifornija: Nakon poplava moguća istorijska kiša

M.

Ukrajina iznijela nove zahtjeve Rusiji: “Cirkus”

M.

Sudija donio odluku o braći “Jojke”: Osumnjičeni za teško ubistvo porodice Đokić

M.

Ostavite komentar