18. Jula 2022.

Dodik: Holokaust – najstrašnija mrlja na licu Evrope

Big Portal

“Samo tako će naše sjećanje dobiti punoću, a naša borba smislen i plemenit cilj”, naveo je Dodik na svom “Tviter” profilu.

Dodik, koji je danas u Jerusalimu posjetio Memorijalni centar “Jad Vašem”, naglasio je da se na ovom mjestu čovjek sjeti da ne smije da zaboravi.

“Strašno je, nedopustivo, nepravedno i neshvatljivo to što se desilo jevrejskom narodu. Mnogi narodi platili su cijenu uspostavljanja vlastite države i dostizanja nacionalne slobode, ali nijedan kao jevrejski”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, na ovom mjestu čovjek uči o strašnim i mračnim dubinama u koje može upasti ljudski zloduh.

“Na ovom mjestu se ukrštaju smisao života i besmisao uništenja, krik bola i poklič pobjede. Na ovom mjestu čovjek uči o nasilnom gašenju miliona života, ali i pobjedi života nad smrću”, rekao je Dodik.

Biti u blizini mjesta neizmjerne tuge, vječnog jauka, bola koji doseže nebesa, naveo je Dodik, iziskuje snagu i poseban pijetet prema milionima nevinih ljudi, žena i djece.

“Milion pitanja zašto – i svako bez odgovora. Jer, kako objasniti da je tuga velika poput ove planine”, dodao je Dodik.

Dodik je istakao da je velika čast biti na planini Herzl, jednom od najvažnijih mjesta za državu Izrael i jevrejski narod.

“Kada se čovjek nađe na planini sjećanja i u blizini Memorijalnog centra za mučenike Holokausta i heroje, osjeća posebnu energiju koja ga prožima bez obzira na njegovo porijeklo”, dodao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetio je danas u Jerusalimu Memorijalni centar “Jad Vašem”, te položio vijenac u Sali sjećanja na kamenoj ploči ispod koje je položen pepeo žrtava Holokausta iz šest logora smrti.

Memorijalni centar “Jad Vašem” osnovan je 1953. godine i povjereno mu je dokumentovanje istorije jevrejskog naroda za vrijeme Holokausta, uz očuvanje sjećanja i svjedočanstava svake od šest miliona žrtava i prenošenje nasljeđa Holokausta novim generacijama.

Dodik će se danas popodne sastati sa ministrom finansija Izraela Avigdorom Libermanom.

Srpski član Predsjedništva BiH, koji je doputovao juče u trodnevnu posjetu Izraelu, sutra će se sastati sa patrijarhom jerusalimskim Teofilom Trećim, te posjetiti crkvu Svetog groba, potvrđeno je Srni u Kabinetu srpskog člana Predsjedništva.

Predviđen je i susret sa ministrom za pitanja Jerusalima i nasljeđa Zeevom Elkinom, kao i sa predsjedavajućim Svjetske cionističke organizacije Jakovom Haguelom koji će mu dodijeliti priznanje.

Tokom posjete Izraelu, Dodik će prisustvovati večeri koju priređuje Haim Bibas, predsjednik Federacije lokalnih vlasti u Izraelu i gradonačelnik Modina, grada pobratima sa Banjalukom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare