Dodik: Erdogan razumije situaciju u BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Dodik: Erdogan razumije situaciju u BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da zvanični stavovi predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana ukazuju da razumije situaciju u BiH, te da mu je zahvalan za podršku uspostavljanju dijaloga između konstitutivnih naroda.

Dodik je, komentarišući sastanak Erdogana sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na kojem je razgovarano o situaciji u BiH, istakao da je obojici državnika zahvalan za zalaganje da se uspostavi dijalog.

  • Erdogan je državnik velike države i pokazao je sposobnost da je vodi u teškim i izazovnim vremenima i, kao što se može primijetiti u posljednjih nekoliko godina, njegov stav je takav da situaciji u BiH ne pristupa selektivno, podržavajući samo Bošnjake, mada mi razumijemo da u krajnjoj instanci možemo uvijek očekivati više simpatija na toj strani – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je izrazio zadovoljstvo što Erdogan u zvaničnim stavovima pokazuje da razumije situaciju i drugih konstitutivnih naroda i entiteta u BiH, kao i da je potrebno očuvati Dejtonski sporazum, bez obzira na neke manjkavosti koje ima, kao i dijalog i dogovor tri konstitutivna naroda.

  • Zahvalan sam Vučiću i Erdoganu, ali i /predsjedniku Hrvatske Zoranu/ Milanoviću, što podržavaju uspostavljanju dijaloga. /Lider HDZ-a/ Dragan Čović i ja smo za razgovore, a jedini koji je odbio da se do njih dođe je Bakir Izetbegović. A kako će on sada reagovati ne želim da spekulišem – kaže Dodik.

On je istakao da je lično spreman za sve vrste razgovora, pa i sa Erdoganom, ali i sa Amerikancima.

Danas objavljeno

Kanadska policija ubila muškarca: Naoružan šetao ulicama i pucao na službenike

M.

Danas i za vikend obustava saobraćaja u kanjonu Tijesno

M.

U Banjaluci će biti otvorena ispostava ruske ambasade

M.

Ostavite komentar