Dodik dogovorom prihvatio slanje ANP-a Briselu - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Dodik dogovorom prihvatio slanje ANP-a Briselu

Bakir Izetbegović se nada da će se ipak, postići sporazum i da je ovo što radi Milorad Dodik političko blefiranje, da neće biti spreman da krene u neke teške političke avanture, u destabilizaciju prilika u zemlji.

  • Sporazum koji sam potpisao sa predsjednicima HDZ-a BiH i SNSD-a sadrži otprilike sve što je Bosni i Hercegovini potrebno u sljedećem mandatu, rekao je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Bakir Izetbegović.

Naglasio je da je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik odbijao slanje Godišnjeg nacionalnog plana BIH za NATO (ANP) od početka.

“Zato smo se devet mjeseci zaglavili u ovoj situaciji. Mislim to treba reći. Ali je kod pregovora oko samog sporazuma prihvatio okvir koji definitivno znači slanje ANP-a. To je poštivanje zakona, Ustava BiH, svih ranijih relevantnih odluka Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH, Savjeta ministara BiH, kao i slanja nacrta i planova, konkretno i taksativno. Tako da je to bio razlog da prihvatim ipak, sporazum. Da se ipak, tu ne raziđemo. Sve ostalo je jako dobro i precizno. Ocijenio sam da treba dalje raditi na tome, da nismo sve završili ali, obzirom da je okvir dobar da imamo šanse da se nađe neko kompromisno rješenje, neki redukovani ANP, modifikovani… Prošlo je već osam mjeseci od ove godine, par mjeseci će preostati da se implementira. Dakle, on mora biti redukovan”, stava je Izetbegović.

Naglasio je da se stoga nada da će se ipak, postići sporazum i da je ovo što radi Milorad Dodik političko blefiranje, da neće biti spreman da krene u neke teške političke avanture, u destabilizaciju prilika u zemlji.

“Vjerujem da će i radi sebe i radi naroda koji predstavlja pristati na jedan kompromis. Jer, stanje u državi BiH nije dobro, a naročito nije u RS. Tamo su građani trostruko više ugroženi nego u FBiH. Tamo su 20 posto niža primanja mjesečna, odnos fertilnog radnog stanovništva spram penzionera je nepovoljan i nepovoljniji nego u FBiH. Tako da je teže ljudima u RS nego u FBiH. I onda bi mogli još trpiti krizu koju bi dodatno mogao produbiti Milorad Dodik ovakvim ponašanjem. Tako da se nadam da će se naći neki sporazum i da ćemo krenuti dalje”, smatra Izetbegović u intervjuu agenciji Anadolija.

(BN)

Danas objavljeno

Osumnjičeni za otmicu Stevanovića sprovedeni u Tužilaštvo

M.

Uragan hara Italijom; bujice ruše sve pred sobom, beživotno tijelo nađeno u grmlju

M.

Birajte alternativne pravce: Velike gužve na zapadnom tranzitu u Banjaluci

M.

Ostavite komentar