Dodik blokira sve što bi dovelo do napretka BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Dodik blokira sve što bi dovelo do napretka BiH

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine jedan od glavnih prioriteta SAD koji ima značajan uticaj na čitav region i transatlantsku bezbjednost. Rekao je ovo zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Metju Palmer, dodavši kako Bosna i Hercegovina ne smije biti ostavljena po strani.

U svjedočenju pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata i pododboru za Evropu i saradnju o regionalnoj bezbjednosti, Palmer je naglasio da dok pregovori stoje, dvije strane rizikuju da propuste najbolju šansu u generaciji da normalizuju odnose i krenu naprijed ka sigurnijoj i prosperitetnoj budućnosti.

– Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, podržavamo napore za postizanje sporazuma ili kompromisa koji omogućava formiranje vlasti na svim nivoima, kao i podnošenje ANP. I dalje smatramo da je liderstvo na entitetskom i državnom nivou razočaravajuće, uskogrudno, nacionalističko i podložno riziku, radeći malo kako bi pomogli običnim građanima. Kako se nova generacija političkih lidera pojavila na kantonalnom i opštinskom nivou, posebno u Kantonu Sarajevo, ima razloga za nadu. I dalje smo optimistični da BiH može uspjeti, i kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma ostajemo posvećeni teritorijalnom integritetu i suverenitetu zemlje – rekao je Palmer.

On je ocijenio kako se, uprkos pokušajima reformi, stvari i dalje odvijaju sporo, navodeći da je izborna reforma veoma važna kada je riječ o poboljšanju stanja u BiH.

– Pokušavamo izvršiti pritisak da se formira Savjet ministara BiH i da se pošalje ANP, glavna prepreka tome je Milorad Dodik koji blokira sve što bi dovelo do napretka. ANP nije članstvo u NATO nego je proces reformi. Dodik je više zabrinut za svoju poziciju u Republici Srpskoj nego što je zabrinut za poziciju u Bosni i Hercegovini – smatra Palmer.

On je istakao kako će fokusirati svoje napore na usmjeravanje regiona ka zapadu, radeći s vladama na unapređivanju reformi i ojačati ih protiv spoljnih malignih uticaja, kao i pomoći im u rješavanju pitanja “koja ih razdvajaju od njihovih evropskih i evroatlantskih težnji”.

Palmer je rekao i kako SAD očekuju da nova vlada na Kosovu ukine takse na robu iz Srbije i BiH, a da Beograd prekine kampanju u svijetu za neprizavanje Kosova.

– Mi očekujemo da će nova kosovska vlada demonstrirati svoju posvećenost ovim zajedničkim ciljevima tako što će suspendovati takse uvedene na robu iz Srbije i BiH koje su nanijle štetu međunarodnoj poziciji Kosova. Naredna vlada bi takođe trebalo jasno da izloži građanima Kosova značaj povratka dijalogu i pregovorima – istakao je američki zvaničnik.

Palmer je dodao i da “Srbija, sa svoje strane, mora prestati sa svojom kampanjom delegitimisanja Kosova u međunarodnoj zajednici”.

– Putem kampanje podsticanja zemalja da povuku priznanje Kosova i blokiranjem njegovog članstva u međunarodnim organizacijama kao što je Interpol, Beograd je naškodio međunarodnoj policijskoj saradnji i narušio atmosferu kompromisa – rekao je Palmer, prenosi Avaz.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Veliko otkriće o egipatskim mumijama koje bi moglo da izmijeni istoriju

M.

Tramp: SAD se truju najezdom ilegalnih migranata

M.

Opljačkan i mučen albanski biznismen

M.

1 Komentar

apach 24 Oktobra, 2019 at 9:17 am

Jenki, go home.

Odgovori

Ostavite komentar