Dodik: BiH je loše mjesto za Srbe i Srpsku - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Dodik: BiH je loše mjesto za Srbe i Srpsku

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas u Bratuncu da se na području srednjeg Podrinja i Birča u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu desio zločin nad Srbima ne samo u momentu izvršenja, nego i nakon toga, jer su srpske žrtve neadekvatno tretirane.

“Nijedan sud nije uzeo u obzir činjenicu, pa ni sama istorija da je ovdje stradalo više od 3.500 Srba, djece, žena”, rekao je Dodik novinarima u Bratuncu, gdje je prisustvovao pomenu svim srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja i Birča u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Dodik je istakao da je prostor Birča i srednjeg Podrinja jedno od stradalničkih mjesta i poručio da će Srpska pomagati porodicama stadalih i da će to pamtiti da bi u budućnosti mogla biti ono što hoće.

“Republika Srpska je savjest svih koji su stradali, a imali su ideju i želju da Srpska postoji i opstane, a mi koji danas vodimo Republiku imamo zavjet prema onima koji su stradali da ljubav za Srpsku mora biti još jača i snažnija”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je zahvalan NJegovoj svetosti patrijarhu Porfiriju što je danas u Bratuncu na obilježavanju 30 godina od stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču.

Srpski član Predsjedništva BiH je ukazao da je Srpska danas, bez obzira na sve što je izgubila zbog nepravedne centralizacije u BiH, snažan faktor u političko-društvenom životu u BiH.

“Ne odustajemo od Dejtonskog sporazuma i onog što je njegovo slovo i činićemo sve da žrtve koje su pale za Republiku Srpsku ne budu uzaludne”, poručio je Dodik.

On je ocijenio da je BiH loše mjesto za Srbe i Republiku Srpsku i da je to jasno.

“Mi smo ovdje zgurani, a to je učinio zapadni faktor koji nastoji da skrajni Republiku Srpsku i da godinama i decenijama skrnavi njena prava i pokušava da joj oduzme ono što joj pripada”, dodao je Dodik.

On smatra da se u tome svemu koriste sva sredstva i da sudovi pokušavaju da napišu netačnu istoriju i da ostave u istoriografiji neke kvazičinjenice.

Dodik je dodao da su muslimani skoncetrisani samo na zločine koji su nad njima počinjeni i da je nemoguće da je toliki broj ljudi stradao za samo deset dana 1995. godine na ovom području.

“To nije tako bilo jer se zna da su tamo stradali i Bošnjaci tokom svih ratnih godina, a oni to koncentrišu na samo jednu sedmici i to jasno govori o prevari koja je vidljiva”, rekao je Dodik.

On je ponovio da je sa druge strane na ovom prodručju od 1991. do 1995. godine stradalo više od 3.500 Srba i da to pravosuđe BiH i neke institucije smatraju kao normalno.

Saradnja Srpske i Mađarske odlična
Milorad Dodik rekao je da su saradnja i odnosi Republike Srpske i Mađarske odlični.

Dodik je istakao da to dokazuje jučerašnja posjeta ministra spoljnih poslova i trgovine Mađarske Petera Sijarta Banjaluci.

“Ti odnosi će se i dalje širiti i jačati, a Republika Srpska i Mađarska imaju zajedničke razvojne programe”, rekao je Dodik novinarima u Bratuncu.

On je dodao da se Srpska i Mađarska razumiju politički i da će nastaviti tako i ubuduće.

Nakon sastanka Dodika i Sijarta juče je objavljeno da je Vlada Mađarske odobrila 35 miliona evra za podršku 1.400 privrednih subjekata u Republici Srpskoj, te da će još 35 miliona biti odobreno početkom naredne godine od ukupno 100 miliona koje je mađarski premijer Viktor Orban najavio prošle godine.

Danas objavljeno

Vatra ponovo buknula na jugozapadu Francuske, evakuisano 10.000 ljudi

M.

Snažan zemljotres pogodio Japan

M.

Rusija “zagrmila” na Ukrajinu: “Odmah zaustavite, stvarate katastrofu”

M.

Ostavite komentar