Dodik: BiH bezbjednosno stabilna, ali jedinstvena nikad neće biti - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Dodik: BiH bezbjednosno stabilna, ali jedinstvena nikad neće biti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Sarajevu da je BiH stabilna zemlja u bezbjednosnom smislu i da će tako ostati, ali da nije jedinstvena niti je ikada bila.

Nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa ministrom za evropske i inostrane poslove Austrije Mihaelom Linhartom, Dodik je rekao novinarima da je to bila prilika da se austrijski diplomata upozna o stanju u BiH.

“Vjerujemo da diplomate imaju dobar brifing i da znaju detalje, a ono što sam juče rekao, ponovio sam i danas bez namjere da spekulišem o bilo čemu”, rekao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska nema namjeru da uruši teritorijalni integitet BiH, ali da ima odlučnu namjeru da vrati suverenitet koji je Ustav i Dejtonski sporazum dao Republici Srpskoj.

“To ćemo i uraditi, ali to nije jednako ugoržavanju teritorijalnog integriteta BiH”, poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da je austrijski ministar pomenuo nekoliko termina, među kojima stabilnost i jedinstvo.

“Vjerujem da BiH ima stabilnost u bezbjednosnom smislu i da će tako ostati, bez obzira što neko stalno najavljuje neku priču o ratu. Jedinstvo BiH nema i to su isprazni zahtjevi, jer BiH nikada nije bila jedinstvena”, ocijenio je Dodik.

On je najavio da će u ponedjeljak, 18. oktobra, u svoj kabinet dovesti prijatelja, harmonikaša da, kako kaže, malo relaksira atmosferu.

“Ne vidim zašto su ljudi zabrinuti. Mi radimo u skladu sa Ustavom, sa nadležnostima koje imamo i imamo svoj politički stav da ono što smo prenijeli ranije nije dalo nikakve rezultate”, ponovio je Dodik.

On je poručio da Srpska neće da bude u propalom konceptu Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, indirektnih poreza.

“Zato ćemo povući svoje saglasnosti i mislimo da se borimo za naše interese, ne ugrožavajući druge”, potvrdio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srpska neće da plaća iluzije, kao što su Oružane snage.

“I dalje smatram da BiH treba da se demilitarizuje, jer 350 miliona maraka, koliko se plaća vojska, ode u bunar i nikome ne pomaže. Taj novac bolje iskoristiti za izgradnju bolnica u BiH”, ocijenio je Dodik.

“Srpska će donijeti odluku o raspolaganju imovinom na svojoj teritoriji”
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da će Republika Srpska donijeti odluku kojom će staviti van snage neustavni zakon koji je svojevremeno donio Pedi Ešdaun, a koji se tiče raspolaganja državnom imovinom u Srpskoj.

Dodik je poručio da je ta imovina vlasništvo Republike Srpske i da je Srpska jedina nadležna za imovinu na svojoj teritoriji.

On je naveo da će Republika Srpska “vrlo lako osloboditi kasarne” i da je jasno da će upravljati tim vojnim objektima i da će imati pravila postupanja.

“Isključićemo struju i vodu zbog neplaćenih računa i nikakvo oružje se neće upotrebljavati”, rekao je Dodik novinarima u Sarajevu nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa ministrom za evropske i inostrane poslove Austrije Mihaelom Linhartom.

On je rekao da će pripadnicima Oružanih snaga – Bošnjacima i Hrvatima koji se nalaze na prostoru Republike Srpske, biti ponuđeno da nastave u novoj strukturi oružanih snaga Srpske.

“Ako neće neka pređu u Federaciju BiH. Mi nikoga nećemo izgoniti silom”, poručio je Dodik.

On je istakao da Srpska ima pravo na Vojsku Republike Srpske, prema Aneksu 1B i Ustavu BiH.

“To što je neko nasiljem prije desetak – 15 godina privolio tadašnju generaciju političara da dođe do demilitarizacije koja se nije obezbijedila, a sada vidimo da je to (Oružane snage) jedna aždaja koja samo troši novac i ništa ne znači i niko nije ponosan na to, pa zato i treba da nestane”, rekao je Dodik.

On je istakao da Republikka Srpska zna upravljati imovinom i procesima, te da nijednom Bošnjaku neće faliti dlaka s glave, kao ni danas u Banjaluci predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću.

Dodik je rekao da ga niko nije pozvao na sastanak sa Izetbegovićem i da, ukoliko smatra da treba da se sastanu, niko neće oklijevati da se taj sastanak održi.

On je naveo da je u ponedjeljak, 18. oktobra na sjednici Predsjedništva BiH u Sarajevu, te da Izetbegović doći da razgovaraju.

Dodik je ocijenio da sa Izetbegovićem nema nikakvog dogovora, te da se na sastancima samo žali.

“U suštini oni žele da zadrže ono što im je međunarodna zajednica obezbijedila nasiljem”, rekao je Dodik.

Danas objavljeno

Novi protesti u Zagreb protiv kovid potvrda

M.

Novi soj virusa korona visoko rizičan za Evropljane

M.

Novi soj korone se širi: U Britaniji prvi slučajevi

M.

Ostavite komentar