Dodge se vraća na čuvenu stazu Nürburgring Nordschleife - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Dodge se vraća na čuvenu stazu Nürburgring Nordschleife

Dodge Viper ACR i dalje je najbrži američki automobil čije je vrijeme mjereno na njemačkoj stazi Nürburgring Nordschleife, ali se u kompaniji pod okriljem grupacije FCA spremaju za odlazak po novo najbolje vrijeme.

Olakšan i podešen prvenstveno za korištenje na stazi, Dodgeov model Viper ACR ostvario je mnogo rekordnih vremena na stazama širom svijeta, ali Amerikanci su nakon svog posljednjeg pokušaja na stazi Nürburgring Nordschleife kući ipak otišli razočarani, jer njihova “Otrovnica“ s čuvenim 8,4-litarskim V10 motorom iznad prednje osovine kroz “zeleni pakao“ nije prošla u planiranom vremenu (ispod sedam minuta).

Nakon skoro trogodišnjeg zatišja, a prema posljednjim informacijama iz pouzdanih izvora, u Dodgeu se opet spremaju za odlazak u Njemačku, ali će po novo najbolje vrijeme ovaj put ići s varijacijom na osnovici modela Challenger koji će kao treći Dodge do sada na sebi nositi oznaku ACR (American Club Racer).

Kompresorom potpomognut 6,2-litarski V8 motor u Dodgeovom automobilu možda i neće razvijati onoliko snage koliko razvija u “street race“ verzijama Hellcat Redeye i Demon, ali će s višestruko podesivim ovjesom, aerodinamikom, kočnicama, gumama i adekvatnom “dijetom“ Challenger biti optimiziran za sve izazove staze Nordschleife na kojoj za ostvarenje dobrog rezultata nisu dovoljne samo konjske snage.

Podsjećanja radi, Viper ACR je krug na njemačkoj stazi “zatvorio“ u vremenu 7:01.3, a mi se iskreno nadamo da će Dodge s “Izazivačem“ na kraju ući u malo društvo kompanija čiji su automobili stazom protutnjali za manje od sedam minuta.

Izvor: Klix

Danas objavljeno

Xiaomi se “baca” u proizvodnju autonomnih automobila

Vanja A

Odakle inspiracija za dizajn Tesle Cybertruck: Patentni crteži otkrivaju šta su sve iskopirali

Vanja A

Kako skinuti zalijepljene i sasušene insekte sa automobila

Vanja A

Ostavite komentar