5. Juna 2022.

Dodge Charger i Challenger odlaze u penziju

Big Portal

Kada spomenemo ime ovog brenda, verovatno nam prvo padne na pamet neki mišićavi automobil koji puca od snage, i što bi čuveni Džeremi Klarkson rekao, „zvuči kao da Bog viče na vas“.

Dodge trenutno ima samo tri modela u katalogu, i to su kupe Challenger, limuzina Charger i terenac Durango. Svi se prodaju relativno dobro i prošle godine su privukli 215.724 kupca, a svaki od njih ima svoja izdanja visokih performansi pod oznakama kao što su Hellcat, Demon i Redeye.

Pričamo o velikim benzincima sa osam cilindara i 700 do 800 konjskih snaga, što je pomalo ironično u današnja vremena kada se svi okreću krosoverima i to na struju.

Dodge je ranije izjavio da će nastaviti da proizvodi „veliku trojku“ sve dok postoji potražnja za njima, ali verovatno nije mogao da predvidi da će postati deo Stellantisa, i da će i iz tog razloga biti prinuđen da modernizuje ponudu bržim tempom.

Dakle, sada znamo i zvanični datum, to jest godinu kada će Challenger, Charger i Durango otići u penziju. To će se desiti na kraju 2024. godine i fabrika u kanadskom gradu Vindzoru će zatim biti modernizovana s ciljem osposobljavanja za proizvodnju električnih automobila.

Ovo je potvrdio i sam Stellantis, uz objašnjenje da će se u njoj proizvoditi „veliki automobili“ na platformi, trenutno poznatoj po akronimu STLA („Stellantis Large“) i u nju će biti investirana suma od oko 2,8 milijardi američkih dolara. Javnosti se obratio šef Stellantisa za Severnu Ameriku pod imenom Mark Stjuart i rekao da još uvek nije spreman da priča koji konkretni četvorotočkaši, pa čak ni brendovi, će se proizvoditi u Kanadi, ali će oni sigurno biti na struju, piše Autorepublika.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare