Dodatnih 500 miliona evra "Kovaksu" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Dodatnih 500 miliona evra “Kovaksu”

EU dala je dodatnih 500 miliona evra programu “Kovaks” za isporuku vakcina protiv kovida 19 zemljama u razvoju, čime je udvostručen doprinos evropskog bloka, saopšteno je iz Evropske komisije.

U saopštenju se navodi da se doprinos sastoji od 300 miliona evra granta i 200 miliona evra u garancijama Evropskog fonda za održivi razvoj plus /EFOR+/, kojima će biti podržana pozajmica Evropske investicione banke.

Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/, uz Alijansu za vakcine /GAVI/ i Koaliciju za spremnost u epidemijama, predvodi “Kovaks” za distribuciju vakcina siromašnijim zemljama kako bi se obezbijedilo da doze ne odlaze samo onim bogatijim.

Cilj je isporuka 1,3 milijarde doza vakcina protiv kovida 19 za 92 zemlje sa slabijim ili srednjim prihodima do kraja 2021. godine, a SZO je prihvatila vakcine “Fajzera” i “Astra Zeneke”.

  • Sa ovim novim finansijskim podsticajem želimo da obezbijedimo da vakcine budu uskoro isporučene zemljama sa srednjim ili niskim prihodima – naglasila je predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen na virtuelnom sastanku Grupe sedam /G7/.

Danas objavljeno

Hrvatska: Јoš 4.571 zaražena osoba

M.

“Tajvan nema nikakvog prava u UN”

M.

Orban i Le Pen vs. EU

M.

Ostavite komentar