20. Februara 2020.

Dodatne table rješavaju problem niskog podvožnjaka kod “Incela”

Big Portal

Inicijativu za postavljanje ovih dodatnih tabli je Gradskoj upravi uputio Milenko Jaćimović, odbornik u Skupštini grada ispred Demosa i stručnjak za bezbjednost saobraćaja, koji je i inicijator ovog projekta.

“Na ovom mjestu su u posljednjih nekoliko godina četiri osobe poginule i bilo je oko 17-18 saobraćajnih nezgoda u kojima su učesnici imali teže ili lakše povrede. Iako je sadašnji prolaz obezbijeđen vertikalnom i horizontalnom signalizacijom, potrebne su i dodatne table za upozoravanje vozača”, kazao je Jaćimović.

Prema njegovim riječima, potrebno je staviti dodatnu barijeru na putu koja je propisane visine 2,20 metara, kao što je visina podvožnjaka.

“Potrebno je postaviti table oko 35 metara od podvožnjaka. Planirano je da tabla bude spojena za stubove tako da u slučaju udara rotira. Vozač će čuti udar i zaustaviti se prije podvožnjaka”, objasnio je Jaćimović.

Taj mali udar table, kako kaže Jaćimović, odmah će upozoriti vozača, ali neće biti posljedica ni po vozače ni po vozila, ali će ih upozoriti da budu oprezni.

Slobodan Stanarević, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i predsjednik Gradskog odbora Demosa, istakao je da bi postavljanje ovih tabli dosta značilo u bezbjednosti saobraćaja, jer bi funkcionisalo kao rampa prije rampe.

“Kada se udari u most – šteta je 100 odsto i nesreća je zagarantovana, a kad se udari u rampu koja bi bila prije podvožnjaka, nastala bi šteta, ali ne bi bila velika i upozoravajuća je”, naglasio je Stanarević.

Dodao je da bi početkom ili polovinom marta trebalo da budu postavljene te table s obje strane i spriječeni udesi koji se dešavaju na tom mjestu, te da su već pronašli sponzore koji bi ovo finansirali.

“Ovo je jeftino rješenje, a dosta bi značilo. Planirano je da ova tabla ili rampa, kako je neki nazivaju, bude urađena od reflektujućih folija”, pojasnio je Stanarević.

Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve, kazao je da su u ovom odjeljenju razmišljali i prije da postave fizičku prepreku.

“Zakonom propisana saobraćajna signalizacija je postavljena, ali očito da se dešavaju nesreće i nezgode i da ljudi ne obraćaju pažnju na znakove koji upozoravaju na visinu. Još nismo utvrdili u kojem obliku će biti postavljena dodatna signalizacija, ali je bitno da se učesnici u saobraćaju na pravi način upozore”, zaključio je Sandić.

NEZAVISNE NOVINE

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare