Dodatna zaštitna oprema povećava rizik od zaraze korona virusom, evo i KOJA - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Dodatna zaštitna oprema povećava rizik od zaraze korona virusom, evo i KOJA

Pored zaštitnih maski, među najzastupljenijim preventivnim mjerama u sprečavanju širenja korona virusa je upotreba gumenih rukavica namijenjenih zdravstvenim radnicima.

Međutim, stručnjaci tvrde da čak ni rukavice nisu od velike pomoći protiv respiratornih bolesti poput gripe i Covid-19, štaviše, prema mišljenju pojedinih ljekara, one mogu da povećaju rizik od zaraze.

Doktorka Simran Dio je izjavila da rukavice mogu da sakupljaju klice na površini od zaraženih ljudi koji kašlju ili kiju, prenosi Miror.
– Dok rukavice mogu da zaštite vaše ruke od kontakta sa ovim kapljicama, one će i dalje ostati na površini rukavica i možda će se zadržati duže ako se ne peru često, što dovodi do povećanog rizika od zaraze dodirivanjem svog lica ili hrane sa rukavicama. Ujedno postoji mogućnost da virus prenesete drugima – rekla je Dio.

Tako da umjesto kupovine i upotrebe rukavice, ova zdravstvena radnica ističe da pravilna higijena predstavlja bolju odbranu od virusa. Mnogo je važnije da redovno perete ruke sapunom i vodom i koristite sredstva za dezinfekciju.

– Rukavice ne treba tretirati kao alternativu dobroj higijeni. Primarni savjet je da operete ruke sapunom i vodom ili koristite sredstva na bazi alkohola koja treba da zadržite od 20 do 30 sekundi na rukama, posebno ako ste koristili javni prevoz, poput voza ili autobusa – savjetuje dokorka Simran Dio, piše Telegraf.

Danas objavljeno

Protesti protiv kovid mjera u Ljubljani

M.

“Sudija svjesno prekršio zakon” Draganu Borovčaninu 16 mjeseci zatvora

M.

“Kovid propusnice su samo početak, nećemo tu stati”

M.

Ostavite komentar