10. Septembra 2021.

Dodatna vakcina za mnoge ljude neće biti potrebna

Big Portal

Profesorica univerziteta Oxford Sarah Gilbert rekla je za list Telegraf da se dobro drži imunitet od vakcine, čak i protiv delta soja virusa.

Mada starijima i osobama sa ugroženim imunitetom možda bude potrebno dovakcinisanje, standardni režim od dvije doze daje trajnu zaštitu za većinu ljudi, rekla je ona.

„Razmotrićemo svaku situaciju, osobe sa ugroženim imunitetom i stariji će dobiti dodatne vakcine. Ali, ne mislim da je potrebno da ih svi dobiju. Imunitet dobro traje kod većine ljudi“, rekla je ona.

Zajednički odbor za vakcinaciju i imunizaciju, panel stručnjaka koji savjetuje britansku vladu, treba narednih dana da da preporuke o programu dovakcinacije, i razmjerama tog programa.

Britansko regulatorno tijelo za lijekove saopštilo je juče da su vakcine Pfizer i Astra Zeneca bezbjedne za korištenje za dodatno vakcinisanje. Britanski ministar zdravlja Sajid Javid rekao je da očekuje da će program davanja takozvanih buster doza početi kasnije ovog mjeseca.

Gilbert je rekla da bi za svijet prioritet trebalo da bude da dopremi više vakcina zemljama koje su dobile ograničene količine.

„Treba da dostavimo vakcine do zemalja gdje je mali dio populacije do sada vakcinisan. Moramo bolje da radimo na tom planu. Prva doza ima najviše uticaja“, rekla je ona.

(Beta)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare