13. Januara 2022.

“Dobrodošao u Australiju, druže! Vakcina ili zatvor?”

Big Portal

Danima unazad, u medijima u Australiji traje debata u vezi sa Đokovićevom vizom, a Mekfirson je u tekstu sa izrazito ironičnim karakterom još jednom elaborirao australijsku šaradu.

Novak Đoković ne bi imao problem da uđe u Australiju da se jednostavno vakcinisao, kako kaže jedan stariji sportski novinar u listu The Australian. Pa naravno! Što Novak nije mislio o tome? Tako je lako rešiti problem. Ako svi glasamo za laburiste, neće biti svađe; ako svi postanemo ateisti, neće biti religijskih razlika; ako svi postanemo vegani, neće biti klimatskih ratova. Novak je trebalo da zavrne rukav. Problem rešen!“, počinje Mekfirson.

Potom nastavlja:

Šta je to sa šampionima i njihovim trvroglavim odbijanjem da se pokore i urade što i svi drugi? Mnogi od nas su bili prinuđeni, pa bi i Novak trebalo da bude prinuđen takođe. To je sad australijski način. I naravno, kad su svi prisiljeni, mnogo je lakše zamisliti da niko nije bio prisiljen. Nije li Novak rekao ‘da smo u ovom svi zajedno’ (osim za deset odsto Australijanaca koji nisu u svemu ovome zajedno sa nama)? Izuzev tih 2,5 miliona nevakcinisanih Australijanaca (sa kojim nikad više nećemo progovoriti), ostatak se složio, ‘nema vakcine, nema posla’, i trebalo bi i Srbin to da uradi“, ironičan je kolumnista.

Nastavio je u sličnom tonu.

Poštovanje je dvosmerna ulica. Novak bi trebalo da poštuje Australijance tako da se mane gluposti o ljudskim pravima i telesnoj autonomiji. I svi bismo ga poštovali ako bi igrao po našim zahtevima. Tako funkcioniše poštovanje. I za sav taj mambo-džambo o voljnom pristanku – želi li Novak da udara po loptici ili ne? Dobrovoljan pristanak je za medicinske etičare i prezadužene studente filozofije. Dakle, primi vakcinu ili provedi ostatak života pod pratnjom policije u jednom od izbegličkih kampova gledajući Nadala kako osvaja šampionat. To je tvoj izbor. O, i dobrodošao u Australiju, druže!”, konstatuje Australijanac.

https://twitter.com/Reuters/status/1481606957433712641?s=20

Osvrnuo se i na to kako sada izgleda Australijan open i tenis u svetlu poslednje pandemije.

Niko nije prisiljavao svetskog broja jedan da čini nešto protiv svoje volje. Ako Novak nije hteo da se takmiči, to je njegov izbor. Mogao je da ostane u Srbiji i mi bismo održali turnir za sve najbolje igrače na svetu (osim za najboljeg na svetu), što bi zapravio bio turnir za najbolje vakcinisane igrače sveta. AVP, Asocijacija vakcinisanih profesionalaca, Grend (socijalna distanca) slem? Što da ne? Ako je to put u budućnost, i tenis mora da ide u korak s vremenom. Sledeće godine mogli bismo nosioce da rangiramo prema zaslugama u društvu. Ako ste trostruko vakcinisani, vozač hibrida Prius i pstistalica LGBTQ, možete dobiti vajld kartu bez obzira na teniske veštine. Pravi problem je da već imamo pola miliona slučajeva kovida zahvaljujući potpuno vakcinisanim putnicima koji su ovde stigli preko mora. I to je razlog što bi i Novak trebalo da je putpuno vakcinisan kada je došao preko mora.”

“Nemojte se žaliti kako ovaj paragraf nema smisla. Ništa u protekle dve godine nije imalo smisla, pa zašto bi sad očekivali ikakvu logiku? Kao vakcinacija, kognitivna disonanca bi trebalo da bude uslov za ulazak u Australiju. Ali ima još jedna tačka koju naglašava kolumnista Australijena: dozvoliti nevakcinisanom Novaku da igra na Australijan openu znači ugroziti živote. (Da, stvarno je to rekao). Sa više od 37.000 novih kovid slučajeva u 90-procentno vakcinisanoj Viktoriji do juče, teško je sporiti da nevakcinisani igrač je pretnja za javno zdravlje. Ali to ne znači da mi nećemo biti. Šta ako superspremni i zdarvi Novak prenese virus koji nema, potpuno vakcinisanim i nedavno operisanim ljudima pod maskama na sigurnoj udaljenosti na tribinama? Pa svi ćemo biti oduševljeni. Onda će vlada reći onim koji su pogođeni time da provedu par dana kod kuće i uzimaju panadol. To bi se bukvalno dogodilo. I zato je rizik imati jednog nevakcinisanog igrača kog gleda 20.000 potpuno vakcinisanih ljudi, to je nešto što ne smemo sebi priuštiti da uđe u našu srećnu zemlju. (Drugi rizici koje ne smemo dozvoliti su da se deca igraju na ljuljaškama, ljudi druže po golf klubovima, i da neko protestuje protiv bilo čega drugog osim za levičarska pitanja o društvenoj pravdi)“, napisao je Mekfirson.

Za kraj je ostavio sledeće:

Znam šta mislite. Da univerzalno vakcinisani kriket timovi svi imaju pauze zbog kovida i da tvrdnja da nevakcinisani igrač predstavlja značajno veći rizik uopšte nije naučno osnovana. I verovatno mislite da je ovo posebno slučaj sa Novakom, imajući u vidu da prethodno preležana infekcija barem jednako efikasna kao vakcinacija, prema većini istraživanja. Zaista, zato neke zemlje preko mora prepoznaju prethodnu infekciju jednaku vakcinaciji. Baš tako! Kakav god bio pravni osnov Novakovog slučaja, trebalo bi da je očigledno da ova kriza ima nula veze sa proporcionalnim odgovorom na istinski zdravstveni rizik. Radi se o političkoj pojavi i promociji saglasnosti sa pravilima radi njih samih, kao vrednosti najvišeg reda. Drugim rečima, Novak bi trebalo da je vakcinisan i sav ovaj prljavi posao bi se izbegao. I još jedna stvar. Kontroverza oko Novaka je potrošila dragoceno vreme naših političkih lidera koji su mogli da ga iskoriste da se fokusiraju na važne stvari. Da nije bilo za odvlačenje pažnje na nevakcinisanog Novaka, koji je stigao na naše obale prošle nedelje, naši lideri bi iskoristili protekle dve godine da poprave zdravstveni sistem. Znate da to ima smisla“, zaključio je Mekfirson.

b92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare