18. Jula 2022.

Dobrobiti zelenog lisnatog povrća za tvoj organizam

Big Portal

Tvoja crijeva su odgovorna za obavljanje vitalnih tjelesnih funkcija, poput razgradnje hrane i apsorpcije hranjivih sastojaka radi održavanja ravnoteže, proizvodnje energije i uklanjanja otpada iz organizma.

Crijeva se oslanjaju na ravnotežu različitih bakterija, kako bi probavila hranu i spriječila infekciju i upalu. Loše zdravlje crijeva povezano je s povećanim rizikom od hroničnih bolesti, lošim imunitetom, pa čak i anksioznošću i depresijom. Zanimljivo je da hrana koju jedemo, može u velikoj mjeri uticati na vrste bakterija koje žive u našem tijelu – posebno kada je povrće u pitanju.

Šta doprinosi zdravim crijevima?

Imati zdrava crijeva svakodnevna je bitka. Normalno je da ljudska crijeva naseljavaju mnoge vrste bakterija – i dobre i loše. Na primjer, osobe s povećanom količinom bakterija, koje proizvode metan mogu stvoriti simptome kao što su plinovi i nadutost. Da bi se čovjek borio protiv toga, neophodno je konzumiranje raznih hranjivih namirnica, poput voća i povrća (i u nekim slučajevima uzimanje probiotika), što može povećati “dobre bakterije” i pomoći u smanjenju ovih problema.

Za početak, potrebno je jesti više biljaka (voća, povrća, mahunarki, itd.) Ovo će pomoći poboljšati cjelokupno zdravlje crijeva, jer je ovakva vrsta hrane bogata hranjivim sastojcima i vlaknima, koja pomažu u hranjenju dobrih crijevnih bakterija.

Bolje zdravlje crijeva može se postići povećanjem konzumacije povrća, bogatog antioksidantima. To su špinat, blitva, kelj i ostalo iz porodice lisnatog zelenog povrća.

povrće crijeva
Foto Freepik

Postoji nekoliko razloga, zašto lisnato zelje i zdravlje crijeva idu ruku pod ruku. Za početak, istraživanje pokazuje, da lisnato zeleno povrće sadrži molekul šećera nazvan sulfokinovoza, koji je neophodan za bogaćenje crijeva dobrim bakterijama. Kako se broj dobrih bakterija u tvojim crijevima povećava, oni ograničavaju sposobnost reprodukcije i naseljavanja loših bakterija u tvom probavnom traktu.

Svaki put kada konzumiramo ovo lisnato zeleno povrće, pružamo našim tijelima značajnu količinu sulfokinovoze i odličan izvor folata, vitamina C i vitamina K. Uz to, lisnato zelenilo je takođe prepuno vlakana, što je povezano s poboljšanim zdravljem crijeva,  jer pomaže u hranjenju dobrih crijevnih bakterija i održava kretanje stvari u probavnom traktu.

Kako uvrstiti više zelenog povrća u meni?

Bitno je napomenuti da je zdravo jesti svako povrće – ne samo lisnato povće, svaki dan. Iako se nekima ovo čini kao prevelik izazov, donosimo nekoliko korisnih i jednostavnih savjeta kako povrće ugraditi u svakodnevnu ishranu.

povrće crijeva
  • Dodaj povrće u supu

Supe i čorbe su sjajan način za konzumiranje više vrsta povrća odjednom. U ukusnu supu možeš dodati razno povrće ili ga pretvoriti u podlogu za domaću čorbu.

  • Ubaci povrće u tjesteninu

Lisnato zelje lako uvene i skupi se, čineći ga savršenim povrćem za dodavanje u tjesteninu. Pokušaj koristiti lisnato povrće praveći tjesteninu od piletine i špinata, kelja, sa kobasicama i paprikom ili sa blitvom.

  • Dodaj povrće u umak

Dodavanje povrća umacima sjajan je način da povećaš unos povrća. Na primjer, možeš dodati špinat ili kelj u umak od marinare ili Alfreda. Možeš probati i pasiranje lisnatog zelenila u bogatom umaku.

Izvor: eatingwell.com

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare