Dobrobiti vitamina C za njegu lica: Vraća svježinu i sjaj - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Dobrobiti vitamina C za njegu lica: Vraća svježinu i sjaj

Pored retinola, vitamin C se s razlogom smatra svetim gralom u preparativnoj, a sve češće i u dekorativnoj kozmetici. Ovaj moćan antioksidant ima sposobnost usporavanja i spriječavanja oksidacije drugih molekula.

Oksidacijom dolazi do prenosa elektrona sa supstance na oksidirajuće sredstvo, pri čemu u živim ćelijama može doći do stvaranja slobodnih radikala. Slobodni radikali prouzrokuju lančane reakcije koje dovode do oštećenja ćelija. Antioksidanti poput vitamina C imaju sposobnost zaustavljanja ovih reakcija.

Osim toga, vitamin C štiti kožu od štetnih UV zraka i zagađenog zraka te minimalizira tamne mrlje na koži. Upravo zato kozmetički preparati s dodatkom vitamina C služe za posvjetljivanje kože i za borbu protiv hiperpigmentacije, a pomažu i u sintezi kolagena koji kožu čini elastičnom, mladolikom i bez bora.

Iako se često može naći u kremama, maskama i tonicima za lice, ni jedan proizvod neće vam osigurati toliku dozu vitamina C kao što je to serum.

Neki od najboljih seruma na tržištu kombiniraju vitamin C s drugim antioksidansima poput vitamina E i ferulične kiseline za pojačan učinak na mrlje. Doduše, ako imate osjetljivu kožu, vitamin C bi je mogao iritirati pa svakako isprobajte prije korištenja da vidite kako će reagirati na vašem licu.

Vitamin C serum obično se nanosi ujutro nakon čišćenja kože, a prije hidratantne kreme sa zaštitnim faktorom, kako bi zaštitio kožu od utjecaja slobodnih radikala, no nije pogrešno koristiti ga i prije spavanja za obnavljanje kože.

Azra.

Danas objavljeno

Navike koje će sačuvati kožu tokom hladnih dana

Vanja A

Da li ste nekad probali KOLAČ SA SLATKIM: Kombinacija koja će vam zasladiti dan

Zeljka

Četiri jutarnje greške koje narušavaju zdravlje i stvaraju masne naslage

Zeljka

Ostavite komentar