8. Jula 2022.

Dobro čuvana tajna: Kako je trebalo da izgleda novi VW Phaeton

Big Portal

Volkswagen retko greši, odnosno sve svoje modele dobro komercijalizuje, ali pre 20 godina zagrizao je preveliki zalogaj, odnosno imao je ogroman apetit za novcem, a glad nije uspio da utoli. Predstavljanjem prve gneracije luksuzne limuzine Phaeton napravljen je iskorak u premijum segment i okršaj sa BMW-om Serije 7, Audijem A8 i Mercedesovom S klasom.

Međutim, tržište nije reagovalo u skladu sa entuzijazmom upravnog odbora Volkswagena.

Phaeton je, uprkos svemu, ipak poživeo sve do 2016. godine, kada je ukinut. Sada nam Volkswagen otkriva da je naslednik bio spreman i objavljuje njegove prve fotografije.

Phaeton D2, kako je nosio fabričku oznaku, izgleda znatno modernije od prethodnika, a posebno je zanimljiva unutrašnjost koja je čak ispred ondašnjeg vremena, odnosno najavljuje potpuno digitalizovanu komandu tablu sa funkcijama koje nalazimo u današnjim Volkswagen modelima.

Foto: VW promo

Šef Volkswagenovog dizajna, Jozef Kaban, danas sa poštovanjem gleda na Volkswagen Phaeton D2, koji nikada nije ušao u serijsku proizvodnju.

“Automobil i danas ima vrlo atraktivan izgled i lepe proporcije, i impresionira svojim opipljivim visokim kvalitetom i vrednošću”.

Foto: VW promo

Dizajn nesuđenog naslednika prvog Phaetona potpisali su Marko Pavone i Tomaš Bahorski, a auto je postavljen na MLB mehaničku platformu.

Upravni odbor je na kraju ipak odustao od naslednika, želeći da se fokusira na električnu mobilnost i budućnost.

Foto: VW promo

Možda D2 nije dobio priliku zbog skromnijih prodajnih brojki prve generacije i straha od toga da se ulaganje u njega neće vratiti.

Šteta, možda bi baš druga generacija pozcionirala Phaeton tamo gdje su ga Volkswagenovi direktori videli, u vrh premijum klase.

Foto: VW promo
Foto: VW promo

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare