10. Novembra 2022.

Dobre vijesti: Omiljeni doručak smanjuje holesterol i sprečava infarkt

Big Portal

Umesto tradicionalne jabuke, kako bi kardiologa držali podalje, trebalo bi da pojedete jedno jaje dnevno.

Ustvari, unutar jajeta postoje lipoproteini koji mogu smanjiti holesterol i značajno ublažiti rizik od srčanog udara i kardiovaskularnih bolesti. Ukratko, velike dobrobiti rađaju se iz malog jajeta.

Lažni mit o jajima koja povećavaju holesterol i čiju bi konzumaciju trebalo ograničiti na par komada nedeljno sada je gotovo definitivno nestao. Novo istraživanje, naprotiv, potvrđuje dobrobiti dnevnog unosa jaja, posebno jutarnjeg. Istraživanje je vodio tim dr Lang Pana koji je komentarisao nedostatak istraživanja koja potvrđuju prehrambene prednosti jaja.

“Malo se istraživalo kako metabolizam holesterola u plazmi utiče na odnos između konzumiranja jaja i rizika od kardiovaskularnih bolesti, pa smo hteli popuniti tu prazninu”, kaže Lang.

Tim istraživača sa Univerziteta u Pekingu potom je sproveo istraživanje odabirom uzorka od 4.778 učesnika, a od njih je 3.401 već patilo od bolesti srca u prošlosti. Zahvaljujući ciljanoj nuklearnoj magnetskoj rezonanci, tim je uspeo identifikovati kod ispitanika koji su potvrdili da jedu barem jedno jaje dnevno, veće količine apolipoproteina A1, neophodnog za smanjenje intravenoznog holesterola.

Osim ovog proteina, tim je identifikovao 14 drugih koji su sada identifikovani kao problematični za one sa srčanim bolestima. Rezultati pokazuju da su u odabranom uzorku ispitanici sa najpozitivnijim metabolitima svi oni koji su naveli konzumaciju barem jednog jajeta dnevno.

Ipak nemojte preterivati. Čak i u istraživanju uvek se preporučuje umereno konzumiranje. Možete se, na primer, odlučiti za bogat doručak.

Pripremite odličan tost sa svežim hlebom, jajetom i avokadom koji pak snižava holesterol.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare