14. Novembra 2021.

Dobra vijest za kupce električnih polovnjaka

Big Portal

Do sada vozači nisu mogli da dobiju pouzdane informacije o tome koliko će baterije električnih vozila zadržati kapacitet tokom perioda eksploatacije, što dovodi u sumnju održivost njihove investicije.

To bi moglo da se promeni zahvaljujući predlogu novog pravnog instrumenta za obezbeđivanje minimalne trajnosti baterija ugrađenih u električne i “plug-in” hibridne automobile, koji je odobrio Svetski forum za harmonizaciju propisa o vozilima (WP.29), čiji je domaćin Ekonomska komisija UN-a za Evropu (UNECE).

Ovu odluku već podržavaju Kanada, Kina, Japan, Južna Koreja, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, a cilj je regulacija degradacije baterija.

Novim odredbama zahtevaće se od proizvođača da potvrde da će baterije ugrađene u njihova električna vozila (EV) izgubiti manje od 20% svog početnog kapaciteta tokom 5 godina ili 100.000 km i manje od 30% tokom 8 godina ili 160.000 km.

Time bi se sprečilo korišćenje nekvalitetnih baterija, čime bi se obezbedilo da se u električna vozila ugrađuju samo trajne baterije. To je ključno za povećanje poverenja potrošača i poboljšanje ekoloških performansi električnih vozila.

Duže trajanje svake baterije doprinelo bi smanjenju potreba za sirovinama potrebnim za njihovu proizvodnju i smanjenju otpada iz iskorišćenih baterija.

Prema predloženoj uredbi, tačne informacije o stanju i preostalom kapacitetu baterije biće besplatno dostupne vlasniku vozila. To će pružiti vredne informacije kupcima na tržištu polovnih električnih automobila.

Svako vozilo će morati da prijavi status baterije relevantnim nacionalnim ili regionalnim telima putem bežičnog prenosa podataka ili na drugi način koji će se utvrditi u zavisnosti od lokalnih uslova.

Usuglašeni predlog biće stavljen na glasanje na sednici WP.29 u martu 2022. Zemlje koje glasaju za novi zakonski tekst moraće ga preneti u svoje nacionalno/regionalno zakonodavstvo sa posebnim vremenskim okvirom stupanja na snagu novog zakona, što bi moglo da se dogodi već 2023. godine.

Izovr: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare