Dobra vijest! I alkohol štiti naše zdravlje, evo i kako - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Dobra vijest! I alkohol štiti naše zdravlje, evo i kako

Konzumiranje umjerenih količina alkoholnih pića štiti organizam od razvoja kamenaca u žuči

Ukoliko konzumirate dva akoholna pića dnevno, smanjujete čak za trećinu mogućnost pojave kamena u žuči. Naime tajna je u činjenici da se kamenac u žuči formira skupljanje holesterola, odnosno njegovo okamenjenje, a ovo je posebno opasno po žene obzirom da se jedna od tri žene tokom svog života susretne sa ovim problemom.

Ove rezultate pokazalo je jedno britansko istraživanje, koje je obuhvatilo 25.000 muškaraca i žena.

Kamenci u žuči su česta pojava, ali su simptomi i komplikacije prisutni su samo u troje od deset pogođenih. Istraživači su krenuli od spoznaje da alkohol smanjuje nivo holesterola u žuči.

Podiže nivo dobrog holesterola
Alkohol podiže nivo dobrog kolesterola, koji štiti od kardiovaskularnih bolesti i menja sastav holesterola u žuči. Ukoliko se kao aperitiv popije pre ili čaša piva ili vina posle ručka, ukoliko ne postoji drugi zdravstvenih problema, ne mogu biti štetni već višestruko koristni.

Podaci o konzumaciji alkohola upoređeni su sa razvojem simptoma kamenaca u žuči u periodu od 10 godina.

Pacijenti kod kojih su se pojavili problemi sa kamencima najčešće su bile žene stare 62 i više godina, a statistika je pokazala da su osobe koje su najviše konzumirale alkohol bile 32 odsto manje pogođeni, od onih koji piju malo ili uopšte ne piju alkohol.

Za svako alkoholno piće koje se popije tijekom tjedna rizik od kamenaca padao je za 3 posto, a znanstvenici kažu kako se najvjerojatnije radi o posljedicama koje alkohol ima na kolesterol, no nije izmjereno o kojim se omjerima radi.

Izvor: Novosti

Danas objavljeno

Kako izabrati slatku i zrelu lubenicu

Vanja A

Ananas moćan saveznik u borbi protiv grčeva i gubljenja kilograma

Vanja A

4 pravila za brigu o koži ukoliko se tuširaš češće tokom ljeta

Vanja A

Ostavite komentar