30. Marta 2020.

Doboj: Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Big Portal

Direktor Bolnice Sveti apostol Luka, Mladen Gajić kaže da je Služba za transfuziju izmještena iz bolnice kako bi se smanjio protok ljudi i mogućnost unošenja infekcije u bolnicu a u isto vrijeme obezbjedile dovoljne količine zaliha ove tečnosti koja život znači.

“Do sada smo imali redovno snabdjevanje ali smo u razgovoru sa radnicima transfuzije došli do podatka da bi u narednom periodu mogli naići na problem u snabdjevanju s obizom na to da oni zbog pojave virusa ne moću da idu na teren i prikupljaju je u akcijama, kao što jer to do sada bilo.

Mi smo nastavili sa operacijama koje su hitne i operacije pacijenata sa malgnim oboljenjima. Zbog toga nam i dalje treba ta dragocjena tečnost.

Naše dnevne potrebe su 20 jedinica eritorocita i 20 jedinica krvne plazme. Zato pozivam sve građane Doboja, koji su zdravi i koji imaju od 18 do 65 godina, da se odazovu i da budu dobrovoljni davaoci”-kaže Gajić.

Тransfuziolog Božidar Slavujević rekao je da je Služba za transfuziju krvi imala manji deficit sa krvim grupama A negativna i nulta negativna, koji je riješen tako da je trenutna situacija zadovoljavajuća.

“Imamo dovoljno krvi za liječenje naših pacijenata ali je neizvjeno kako će biti dalje pošto se akcije odgađaju i ne znamo koliko će trajati ova situacija. Imali smo mnogo akacija do sada. Početkom proljeća budu organizovane akcije darivanja krvi u cijeloj regiji i donesemo mnogo doza krvi. Sada toga nema. Oslanjamo se i na namjenske davaoce koji dolaze i krv daju za rodbinu i prijatelje, snalazimo se nekako.”

Radnici bolnice Sveti apostol Luka kažu da su na raspolaganju uvijek kada je to potrebno. “Ja sam radnik ove bolnice i već 9 puta sam dao krv. Krv dajem kad god je to moguće a na svaki poziv se obavezno odazovem”, kaže Obrad Đurić.

Služba za transfuziju krvi u novom objektu radi ponedjeljkom, srijedom i petkom od 7:00 do 12:00 časova. Svi oni koji žele da daju krv treba da se pridržavaju propisanih mjera zaštite koje zahtijeva trenutna epidemiološka situacija u zemlji, poručuju iz ove službe.

BN TV

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare