DOBITNICI IZBORA: Evropu je pogodio ZELENI TALAS i već su postavili svoje zahtjeve moćnim suparnicima - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

DOBITNICI IZBORA: Evropu je pogodio ZELENI TALAS i već su postavili svoje zahtjeve moćnim suparnicima

Evropski zeleni, veliki pobjednici Evropskih izbora, koristiće svoju novostečenu moć u rasparčanom parlamentu da bi se borili za hitne klimatske mjere, socijalnu pravdu i civilne slobode, rekli su lideri pokreta.

– Ovo je bio veliki uspjeh za nas, ali on dolazi sa velikom odgovornošću. Naši glasači, posebno mlađe generacije, duboko su zabrinuti zbog klimatske krize. Žele da mi promijenimo tok Evrope – rekao je za Gardijan Bas Ajkaut, član parlamenta i kandidat Zelenih za predsjednika Evropske komisije.

Jašući na talasu javne zabrinutosti za globalno zagrijavanje, Zeleni su postigli dvocifren rezultat u nekoliko zemalja, dok su drugu poziciju zauzeli u Njemačkoj i Finskoj, a treću u Luksemburgu i Francuskoj.

Sa porastom broja osvojenih mandata na 70, skoro 20 više u odnosu na prethodni saziv, pokret će imati istu moć kao i ekstremno desničarski populisti predvođeni Matreom Salvinijem – i mnogo bolje šanse da je iskoriste.

Grupe lijevog i desnog centra su izgubile svoju zajedničku većinu, što znači da će, zajedno sa liberalnim članovima, Zeleni imati većinu koja bi progurala evropsko zakonodavstvo.

Velike partije su spremne da pregovaraju. Manfred Veber, kandidat konzervativne Evropske narodne stranke za predsjednika komisije, rekao je da su Zeleni “mogući partneri”. On je pozvao lidere pokreta da “zajedno sednu i isplaniraju mandate za narednih 5 godina”.

Međutim, Zeleni imaju svoju cijenu. Kako je istakao Ajkaut, pokret želi da vidi radikalnu promjenu stava prema klimatskoj krizi, preduzimanje ozbiljnih mjera za smanjenje emisije ugljenika, rješavanje problema avijacije i zeleniju poljoprivredu.

– Takođe, želimo značajan napredak na polju socijalne zaštite i smijenjenje nejednakosti u Evropi. Snažno ćemo zahtjevati vladavinu zakona, nema više igranja politike. To su teme. Razgovaraćemo sa svima koji žele da se njima bave – dodao je Ajkaut.

Sven Gjegold, član Evropskog parlamenta iz Njemačke, potvrdio je da će pokret zagovarati pro-evropske ciljeve među kojima je rješenje klimatske krize na prvom mjestu.

– Svaka koalicija sa Zelenima će morati da uključuje socijalnu koheziju i apsolutnu posvećenost rješavanju ugroženih građanskih prava u zemljama kao što su Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka i Malta. Mislim da nam izborni rezultati daju legitimitet da postavljamo ovakve zahtjeve. Parlament će morati da nađe vremena da diskutuje o ovim teama – dodao je on.

Istorijski rezultat koji su Zeleni ostvarili u nedjelju već je primorao stranke lijevog i desnog centra da obećaju da će imati sluha za urgentne klimatske mjere koje moraju biti preduzete.

Zeleni talas ipak nije zahvatio cijelu Evropu. Pokret je osvojio samo nekioliko mjesta u centralnoj Evropi, a nijedno u istočnoj gdje se pitanjima životne sredine uglavnom bave liberalne stranke.

Srpskainfo

Danas objavljeno

Čovjek s maskom prijeti na Twitteru: “Srbija je naša sljedeća meta”

Vanja A

“Vodi se neobjavljeni rat”; Zapad gura ka nasilju?

Vanja A

Stokholm spreman za razgovor sa Ankarom o prijavi za NATO

Vanja A

Ostavite komentar