Dobijaju 3 miliona doza vakcina pred istek roka - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Dobijaju 3 miliona doza vakcina pred istek roka

Brazil će u narednih nekoliko dana dobiti prvu seriju od tri miliona doza vakcina firme Džonson i Džonson čija primena mora biti ubrzana zbog skorog isteka roka

Ministar zdravlja Marselo Kiroga u utorak je rekao da je za izvoz vakcina koje stižu u zemlju, a koje je razvila kompanija Jansen, podružnica kompanije Džonson i Džonson, potrebno odobrenje američke Uprave za hranu i lekove (FDA).

“Naravno, ako se odloži odluka FDA, tri miliona doza možda više neće biti korisno za nas, zbog kratkog roka trajanja”, izjavio je Kiroga u brazilskom Senatu, prenosi Rojters.

Rok trajanja ove serije vakcina ističe 27. juna, a brazilski ministar je naglasio da njihova primena u imunizaciji stanovništva mora biti veoma brza pre nego im istekne rok.

Brazil je sa Jansenom potpisao sporazum o nabavci 38 miliona doza sa isporukom u poslednjem kvartalu ove godine, tako da prva serija stiže ranije od očekivanog, a komisija u Senatu trenutno vodi istragu protiv vlade zbog kašnjenja u obezbeđivanju vakcina, za šta se najviše okrivljuje stav predsednika Žaira Bolsonara, koji je umanjivao značaj pandemije.

Brazil je drugi po pogođenosti epidemijom, odmah iza SAD i zaostaje za većinom zemalja u vakcinaciji svojih 210 miliona stanovnika, pošto je do sada samo 14,5 odsto populacije potpuno vakcinisano sa dve doze.

U zemlji je od početka pandemije registrovao 17.037.129 slučajeva koronavirusa, a prema podacima ministarstva zdravlja 476.792 osobe su umrle od posledica kovida

Danas objavljeno

Zatvor za nazivanje Republike Srpske genocidnom

M.

Velika Britanija: Najmanje zaraženih od 4. jula

M.

Sjeverna Makedonija: Četvorici nekadašnjih visokih funkcionera izrečeno 25 godina zatvora

M.

Ostavite komentar