Dobijaju 3 miliona doza vakcina pred istek roka - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Dobijaju 3 miliona doza vakcina pred istek roka

Brazil će u narednih nekoliko dana dobiti prvu seriju od tri miliona doza vakcina firme Džonson i Džonson čija primena mora biti ubrzana zbog skorog isteka roka

Ministar zdravlja Marselo Kiroga u utorak je rekao da je za izvoz vakcina koje stižu u zemlju, a koje je razvila kompanija Jansen, podružnica kompanije Džonson i Džonson, potrebno odobrenje američke Uprave za hranu i lekove (FDA).

“Naravno, ako se odloži odluka FDA, tri miliona doza možda više neće biti korisno za nas, zbog kratkog roka trajanja”, izjavio je Kiroga u brazilskom Senatu, prenosi Rojters.

Rok trajanja ove serije vakcina ističe 27. juna, a brazilski ministar je naglasio da njihova primena u imunizaciji stanovništva mora biti veoma brza pre nego im istekne rok.

Brazil je sa Jansenom potpisao sporazum o nabavci 38 miliona doza sa isporukom u poslednjem kvartalu ove godine, tako da prva serija stiže ranije od očekivanog, a komisija u Senatu trenutno vodi istragu protiv vlade zbog kašnjenja u obezbeđivanju vakcina, za šta se najviše okrivljuje stav predsednika Žaira Bolsonara, koji je umanjivao značaj pandemije.

Brazil je drugi po pogođenosti epidemijom, odmah iza SAD i zaostaje za većinom zemalja u vakcinaciji svojih 210 miliona stanovnika, pošto je do sada samo 14,5 odsto populacije potpuno vakcinisano sa dve doze.

U zemlji je od početka pandemije registrovao 17.037.129 slučajeva koronavirusa, a prema podacima ministarstva zdravlja 476.792 osobe su umrle od posledica kovida

Danas objavljeno

Priština direktno poručila Borelju: “Kosovska policija nastavlja sa akcijama viđenim 13. oktobra”

M.

SKRIVAO ŠKALJARCA: Istragu protiv inspektora MUP RS preuzelo Tužilaštvo BiH

M.

Lete “varnice” – premijer optužio EU: “Ucjena i prijetnja”

M.

Ostavite komentar