19. Decembra 2020.

Dobar san čuva mozak i smanjuje rizik od demencije

Big Portal

Istraživanje se zasniva na  analizama koje su pokazale da dok spavamo mozak radi, umesto da se odmara.Bez adekvatnog sna naš mozak ne može efikasno da funkcioniše. Zbog toga osobe sa demencijom često pate od poremećaja sna.

Kako navodi doktor Alon Avidan direktor Ucla centra za poremećaje spavanja i profesor na odeljenju neurologije na medicinskom fakultetu “Dejvid Gefen”, tokom sna naš limfni sistem se aktivira zbog  proteina i toksina.

„Ovi proteini su toksični za ćeliju, za neurone, pa njihovo nagomilavanje može dovesti do širenja i degeneracije tih neurona u mozgu koji vremenom može ući u demenciju. Ne možemo reći da ako spavamo samo četiri sata tokom noći, da ćemo za 20 godina razviti Alchajmerovu bolest”, rekao je dr Alon Avidan.

Svoje mišljenje iznela je i dr Heder Šnajder, potpredsednica Alchajmerove asocijacije medicinskih i naučnih operacija, koja je istakla da poremećaj spavanja može povećati rizik od Alhajmerove bolesti i demencije u kasnoj životnoj dobi.

Stručnjaci se slažu da je potrebno još istraživanja da bi se shvatila veza između sna i demencije.

„Loš san može dovesti do anksioznosti, depresije, lošeg pamćenja i degenerativnih bolesti poput Alchajmerove bolesti i demencije. To se može dogoditi posebno ako je prisutan osnovni poremećaj spavanja ili nedostatak sna”, konstatovali su stručnjaci.

Izvor. RTS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare