3. Augusta 2019.

Dobar, loš i zao holesterol

Big Portal

Kada govorimo o opasnosti od povišenih vrijednosti holesterola, obično mislimo na takozvani „loš holesterol“ ili LDL.

Međutim, nova istraživanja koja su sproveli stručnjaci sa Univerzitetske klinike u Kopenhagenu pokazuju da bi trebalo izmeriti i uzeti u obzir još jedan pokazatelj, takozvani, „zaostali holesterol“, koji nije ništa manje opasan.

Koncept holesterola je nedavno pretrpeo određene izmene. Stručnjaci sada smatraju da nije dovoljno da znamo samo nivo „lošeg“ i „dobarog“, već i „zlog“ holesterola. Upravo je ovaj poslednji najviše povezan sa povećanim rizikom od infarkta miokarda i moždanog udara.

Naučnici su uz pomoć savremene tehnologije, poznate kao metabolomika, dokazali da se sadržaj holesterola u masnim česticama u krvi sastoji od jednakih udela sve tri vrste holesterola.

Odakle je došao treći? „Zli“ ili „zaostali“ holesterol je sadržaj holesterola u lipoproteinima bogatim trigliceridima ili rezidualnim česticama. Trenutno je najlakši način za određivanje nivoa ovog holesterola ispitivanjem triglicerida u krvi.

„Ovi rezultati ukazuju da prevencija infarkta miokarda i moždanog udara treba da bude usmerena ne samo na smanjenje nivoa lošeg LDL holesterola, već i na smanjenje preostalog holesterola ili triglicerida. Do sada su se i kardiolozi i lekari opšte prakse fokusirali na LDL holesterol, ali u budućnosti bi trebalo da promenimo taktiku“, smatra profesorka Borga Nordestgard sa Univerziteta u Kopenhagenu.

Prema ovom istraživanju, najvažnija stvar koja se može učiniti da bi se postigao najniži mogući nivo zaostalog holesterola i triglicerida u krvi, bez upotrebe lekova, je da održavamo normalnu telesnu težinu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare