Dobar dio svijeta će zbog toga da pobjesni - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Dobar dio svijeta će zbog toga da pobjesni

Francuski satirični časopis ”Šarli ebdo” objavio je karikaturu Boga prikazujući ga u policijskoj “marici” kojom ga sprovode u zatvor.

Karikatura je objavljena na naslovnoj strani današnjeg broja, kada se, inače, očekuje presuda osumnjičenima za logističku podršku u napadima na uredništvo tog lista 2015.

Autor karikature na naslovnoj strani je Fransoa Buk koga je časopis zajedno sa piscem Janikom Enelom zadužio da prati suđenje koje je počelo prije više od tri mjeseca, prenose francuski mediji.

Na “marici” kojom se na karikaturi Bog srovodi do zatvora piše ”Bog ponovo stavljen na svoje mjesto” (Dieu remis a sa place).

Presudom za 14 osoba optuženih za logističku podršku u napadu “konačno će se zatvoriti krug nasilja koje je počelo (…) u prostorijama Šarli ebdoa”, piše u uvodniku Ris, glavni urednik satiričnog nedeljnika, koji se 2015. na meti džihadista našao zbog karikatura proroka Muhameda.

“Krug će se zatvoriti barem što se tiče kazne, jer, gledano ljudski, posljedice nikada neće nestati, što su pokazali i iskazi žrtava tokom suđenja”, dodao je Ris.

Dvojica naoružanih napadača su 7. januara 2015. u prepodnevnim satima uletjela u prostorije ”Sarli ebdoa” u Parizu i usmrtila 12 ljudi, a ranila 11.

Potraga za dvojicom osumnjičenih potrajala je još tri dana, sve dok poslije višečasovne opsade štamparije u predgradju Pariza nisu likvidirana braća Šerif i Said Kuaši.

Podsjetimo, čestim karikaturama na račun islamskog svijeta, francuski satirinčni časopis izazivao je oštre reakcije muslimana širom svijeta, a upravo je to i bio razlog napada na njihovu reakciju. Zapravo, ni jedna naslovna strana, a pogotovo ona na kojoj je prorok Muhamed, nije prošla bez protesta.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Zemljotres u Baniji; epicentar kod Petrinje

M.

Srbi su u Sarajevu najmanje od 14. vijeka, različitosti treba da spajaju

M.

Zahtjev za hitno povlačenje konzula Admira Atovića

M.

Ostavite komentar