16. Augusta 2019.

Do utorka još jedan sastanak trojke uz superviziju Vigemarka?

Big Portal
  • Sastanak predsjednika SNSD-a, HDZ-a i SDA, Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića trebao bi se održati najkasnije do utorka, 20. avgusta, kada su zakazane dvije sjednice Predsjedništva BiH, saznaje Novinska agencija Patria.

Još uvijek se čeka na zvaničnu potvrdu ove informacije.

Novi sastanak je usaglašen tokom jučerašnjeg razgovora šefa Delegacije EU u BiH Larsa-Gunara Vigemarka i Dodika na Jahorini. Razgovor Wigemarka i Dodika trajao je oko dva sata, a Wigemark bi trebao posredovati i tokom nove runde pregovora predsjednika SNSD, HDZ i SDA.

Dodik je ranije izjavio da odbija poslati svoju delegaciju u Ambasadu SAD-a u Sarajevu, gdje su se trebali približiti stavovi oko ANP-a.

Ranije, 5. avgusta u Sarajevu je održan sastanak lidera političkih stranaka i šefa delegacije Evropske unije u BiH Larsa Gunara-Vigemerka oko deblokade formiranja vlasti. Predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH tada su postigli dogovor u vezi sa formiranjem Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, te potpisali Principe za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

Situacija iza toga se zakomplikovala, jer se različito tumače potpisani Principi, a koji se odnose na usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) bez kojeg Željko Komšić i Šefik Džaferović neće podržati SNSD-ovog Zorana Tegeltiju za budućeg predsjedabajućeg Savjeta ministara.

(BN/Patria)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare