Do sada PCR test prošlo 48.589 građana Srpske - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Do sada PCR test prošlo 48.589 građana Srpske

Od pojave prvog slučaja korona virusa, pa do danas, u Srpskoj je na ovu zarazu testirano oko 4,2 odsto populacije, potvrdio je v. d. direktora instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.On je naglasio da ovaj procenat pokazuje ozbiljan broj testiranih.

Podsjetimo, u RS je, do juče, obavljeno ukupno 50.115 testiranja, a testirano je 48.589 ljudi.

Zeljković je naglasio da će, pored laboratorija u IJZ, Univerzitetskom kliničkom centru RS, Opštoj bolnici „Sveti vračevi“ Bijeljina i Univerzitetskoj bolnici Foča, u narednom periodu i laboratorija u Bolnici „Sveti apostol Luka“ Doboj biti opremljena PCR aparatom za testiranje građana na korona virus.

– Cilj nam je da ojačamo kapacitete javnih zdravstvenih ustanova, da mogu da testiraju ljude u regiji koju pokrivaju – rekao je Zeljković.

U Srpskoj je, takođe, urađeno više od 2.155 komercijalnih testiranja na prisustvo korona virusa. U komercijalne svrhe mogu da se testiraju samo studenti i đaci koji se školuju u stranim zemljama, te građani RS koji rade u inostranstvu. Komercijalna usluga laboratorijske dijagnostike na korona virus u Srpskoj košta 200 KM.

Iako ne rade PCR testiranja, privatne laboratorije imaju pune ruke posla, jer sve više građana dolazi na serološke testove, kojima se utvrđuje ukupni nivo antitijela u krvi. Pojedine laboratorije za dan urade i do 100 ovakvih testova.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Čile: Moai statue ugljenisane na Uskršnjem ostrvu

M.

Putin i Erdogan o ratu u Ukrajini i aktuelnoj krizi

M.

IAEA šalje četiri nova eksperta u nuklearku Zaporožje

M.

Ostavite komentar