31. Oktobra 2020.

Do kraja godine pametno upravljanje otpadom u Banjaluci

Big Portal

Ovaj projekat implementira IT kompanija “Planet Soft”, a vrijednost je oko 110.000 KM, od čega je UNDP izdvojio 50.000 KM, a ova kompanija 60.000 KM.

Milan Plavšić iz IT kompanije “Planet Soft” rekao je za “Nezavisne” da su spremno dočekali javni poziv UNDP-a i Gradske uprave kako bi konkurisali za ovaj projekat.

“Pametno upravljanje komunalnim otpadom prepoznali smo kao najbrže rastući problem jer smo svjesni da sve više ljudi živi u gradu, a tu su i turisti, koji su prije virusa korona sve više posjećivali Banjaluku”, naveo je Plavšić.

Istakao je da je čitav sistem za ovaj projekat sastavljen od hardverske i softverske komponente i senzora koji su dio hardvera i softvera i koji su razvijeni kao centralna komponenta od strane njihovih stručnjaka.

“Radnici u Gradskoj upravi koji se bave nadgledanjem odvoza smeća preko aplikacije će moći u svakom momentu da provjere popunjenost kontejnera, odnosno imaće mogućnost da sa udaljene lokacije prate stanje popunjenosti i odvoza smeća”, naglasio je Plavšić.

Prema njegovim riječima, mještani će preko mobilne aplikacije u svakom momentu moći da vide koji je kontejner popunjen i u kojoj mjeri.

“Ako vide da je neki kontejner koji je njima blizu popunjen, neće imati potrebu da tu ostave smeće i prave još veći nered. Na mapi će moći vidjeti sljedeći najbliži kontejner u kojem ima dovoljno mjesta i na taj način ćemo pokušati uticati na svijest naših sugrađana da povedu malo računa o higijeni grada”, objašnjava Plavšić.

Dodao je da su se pored nekih ruralnih naselja s područja grada ipak odlučili da pilot-projekat bude u naseljima Lazarevo 1 i Lazarevo 2 jer se zbog većeg broja stanovnika bacaju veće količine smeća.

“Pilot-projekat će biti završen do kraja godine. Nabavili smo senzore, softver je razvijen i u finalnoj je fazi testiranja, a proširenje na ostala naselja zavisi od Gradske uprave i toga koliko će on zaživjeti među ljudima”, zaključio je Plavšić.

Konceptu “Banjaluka – grad budućnosti”, za koji je odabrano 10 projekata koji će biti realizovani do kraja godine, pored Gradske uprave, koja je obezbijedila iz budžeta 100.000 KM, i UNDP-a, koji će izdvojiti 250.000 KM, pridružilo se i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS sa 150.000 KM.

NN

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare