27. Oktobra 2019.

Do kraja 2019. moguća reforma Izbornog zakona

Big Portal

“Ako bismo uspjeli to uraditi u narednih petnaestak dana, smatram da bi to bio značajan iskorak, jer smo se predugo nadmudrivali i jačali nepovjerenje. Krajnje je vrijeme da okrenemo list i pošaljemo poruku iz Bosne i Hercegovine svima u Evropskoj uniji koji danas drugačije gledaju jugoistočnu Evropu da i s nama računaju kada ubuduće budu donosili odluke”, izjavio je Čović za Fenu.

On se osvrnuo i na sutrašnji sastanak delegacija HDZ-a i SDA, za koji vjeruje da će pomoći jačanju povjerenja između dvije stranke, ali i hrvatskog i bošnjačkog naroda te donijeti “otvaranje razgovora oko Izbornog zakona i mnogih drugih pitanja koja se tiču funkcionisanja vlasti i agende za naredni period”.

“Ja ću nastojati da otvorimo razgovore na vrlo konkretan način, a to znači da tražimo rješenja koja će poštivati odluke Ustavnog suda BiH ili načela koji smo davno svi potpisali, a to je da pripadnici jednog naroda neće birati predstavnike drugom narodu. To je legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda kako je to definisao Ustavni sud i postoji bezbroj rješenja koja bi zadovoljila taj i sve druge kriterijume, a ja ću nastojati da konkretno razgovaramo o Predsjedništvu, Domu naroda, Gradu Mostaru i moguće o još nekim političkim pitanjima. Nećemo mi to moći na jednom sastanku riješiti, ali ja ću predložiti da napravimo jednu dinamiku da u ovoj godini kroz tri ili četiri sastanka dogovorimo izborni zakon prije izborne godine. Nadam se da ćemo kroz neke druge odnose koje gradimo između HDZ-a i SDA olakšati i donošenje ovih odluka”, poručio je Čović.

Dodaje da reforma izbornog zakonodavstva i uspostavljanje Savjeta ministara nisu povezani, jer su se, kaže, tri strane još ranije dogovorile oko Savjeta ministara i sada se čeka signal da se krene u taj proces.

“Ima nadmudrivanja oko toga što bi ko trebao uraditi i što je čiji prvi potez. Ja ću predložiti gospodinu Izetbegoviću da idemo s inicijativom za bezuslovno uspostavljanje Savjeta ministara, kako bi se u potpunosti uspostavila i zakonodavna vlast. Time bi ubrzali procese, pa i ono što se postavlja kao uslov za naš evroatlantski put, a to je Godišnji nacionalni plan za NATO. To treba uraditi novi Savjet ministara kada preuzme dužnost. Ima on dovoljno kapaciteta i dovoljno relevantnih odluka koje smo ranije donosili. A budući je to proces koji će dugo trajati i oko kojeg mora postojati konsenzus u BiH, moj je stav da što prije uspostavimo Savjet ministara i parlamentarnu većinu koja će funkcionirati, uključujući uspostavljanje parlamentarnih tijela”, kazao je Čović za Fenu.

On sutra od Bakira Izetbegovića preuzima osmomjesečno predsjedavanje Domom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Čovića će na toj poziciji, po isteku osam mjeseci, zamijeniti treći član Kolegijuma, Nikola Špirić.

(FENA)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare