22. Septembra 2021.

Do 2025. godine sva taksi vozila u Beču prelaze na električni pogon

Big Portal

Prema planu, u naredne dve godine će osam taksi stanica i 56 vozila u Beču biti dodatno opremljeno tehnologijom Matrix Charging mlade kompanije Easelink GmbH iz Graca, uz olakšano punjenje vozila direktno na štandu umesto na stanici za punjenje.

Vozilo je opremljeno posebnim priključkom na donjem delu karoserije. Pritiskom na dugme na instrument tabli u automobilu spaja se sa pločom za punjenje na taksi stanici.

– Reč je o međunarodnom pionirskom projektu koji pruža mogućnost trajne promene gradskog saobraćaja. Prelaskom na električna taksi vozila na dobitku su i grad i stanovnici. Na ovaj način istovremeno smanjujemo štetne emisije i poboljšavamo kvalitet vazduha u gradu – objašnjava Peter Hanke, član gradske i pokrajinske vlade, iz resora za finansije i privredu.

Projekat je nastao u uskoj saradnji Privrednih komora Beča i Štajerske te energetskih preduzeća “Wien Energie” i “Energie Graz”. Za snabdevanje i isporuku zelene električne energije za novi sistem punjenja zadužen je “Wien Energie”, a u projektu učestvuju i Austrijski auto-moto i turing klub (ÖAMTC) te Hyundai.

Izvor: Life.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare