28. Oktobra 2021.

DNK analizom otkriven praunuk poglavice Bik Koji Sjedi

Big Portal

Naučnici su uzeli DNK iz malog uzorka kose Bika Koji Sjedi, koji se čuva u Vašingtonu, a pokazalo se da je Erni Lapoint (73) njegov praunuk, prenosi BBC.

Another Perspective On The Battle Of Little Big Horn, 'Custer's Last Stand'  - The Veterans Site News

Otkriće je rezultat nove tehnike koja omogućava da se genetske informacije dobiju iz fragmentiranog uzorka stare DNK.

“Osjećam da je ovo istraživanje DNK još jedan način da identifikujem moju linijsku vezu s mojim pradjedom. Ljudi dovode u pitanje našu vezu s našim pretkom otkad znam za sebe. Oni nam konstantno stvaraju neprijatnosti i vjerovatno će sumnjati i u ove nalaze”, rekao je Lapoint, koji ima tri sestre.

Ovo je prvi put da je DNK davno umrle osobe korišćen za utvrđivanje porodične veze između žive osobe i istorijske ličnosti i nudi potencijal da se to uradi sa drugima, čija se DNK može izdvojiti iz ostataka kao što su kosa, zubi ili kosti, navodi Rojters.

Novu metodu razvili su naučnici predvođeni Eskeom Vilerslevom, direktorom Geogenetičkog centra Lundbek fondacije na Univerzitetu u Kembridžu.

DNK analizom otkriven praunuk poglavice Bik Koji Sjedi

Istraživačima je trebalo 14 godina da otkriju način izdvajanja upotrebljive DNK iz kose, koja se raspadala nakon skladištenja na sobnoj temperaturi prije nego što ju je Smitsonijan predao Lapointu i njegovim sestrama 2007.

Bik Koji Sjedi pomogao je da se plemena Sijuksa sa Velikih ravnica okupe i odupru bijelim doseljenicima koji su zauzeli plemensku zemlju i američkoj vojsci koja je pokušavala da protjera Indijance sa svoje teritorije.

Predvodio je indijanske ratnike koji su porazili savezne trupe predvođene generalom Džordžom Kasterom, u bici kod Litl Big Horna 1876. godine u današnjoj američkoj državi Montani.

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare