DNK analiza otkriva porijeklo drevnih Filistinaca - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

DNK analiza otkriva porijeklo drevnih Filistinaca

Tim arheologa i genetičara, našao je kosti stare 3.600 godina

Tim arheologa i genetičara, našao je kosti stare 3.600 godina

Hiljadama godina Filistinci su pominjani u jevrejskoj verziji Starog zaveta Biblije. Priča o Filistincima se može naći u spisima njihovih neprijatelja kao što su drevni Egipćani, Vavilonci, Asirci, a u Bibliji protivnik jevrejskog kralja Davida -Golijat bio je takođe Filistinac.

Priče o Filistincima su malobrojne, ali DNK analiza njihovih skeleta iz Bronzanog i Gvozdenog doba otkrivene u ruševinama lučkog grada Aškelona otkrile su da vode poreklo iz južne Evrope.

Tim arheologa i genetičara, koji već 30 godina iskopavaju Aškelon našli su kosti stare 3.600 do 2.888 godina i njihove analize sugerišu da su Filistinci genetski pripadali stanovnicima južne Evrope, sa obala Mediterana.

Selili su se prema istoku i tako su stigli do obala male Azije i tu su se stopili sa starosedeocima i tako je formiran narod Filistinaca.

Ova otkrića su objavljena protekle sedmice u časopisu ” Napredna nauka”.

Arheolozi već duže vremena tragaju za poreklom Filistinaca, za koje se smatra da su se nastanili u Maloj Atiji u 12. veku pre nove ere, gde su živeli sve do 604. godine pre nove ere kada su ih porobili Vavilonci .

Hebrejska Biblija pominje da su došli iz ” Kaftora” što bi mogao da bude savremeni Krit dok savremena interpretacija nekih egipatskih tekstova sugeriše da su Filistinci bili ” narod s mora” koji se nastanio na jugu Male Azije.

Danas objavljeno

10 savjeta za buduće i sadašnje vlasnike pasa

Vanja A

U Amsterdamu pronađen slijepi putnik u prostoru za točak aviona, preživio 11-satni let

Vanja A

Kristina Agilera pohvalila Britni Spirs

Vanja A

Ostavite komentar