15. Oktobra 2022.

Dnevnik o dolasku patrijarha Porfirija: Vukovar u nedelju mjesto visokog bezbjednosnog rizika

Big Portal

Pitanje koje se u hrvatskoj javnosti postavlja je zašto poglavar SPC u Vukovar dolazi baš u nedelju, na dan obeležavanja 31. godišnjice od pogibije generala Blage Zadre. Zadro je bio komandir hrvatske vojske, koji je poginuo u Vukovaru.

Kako prenosi hrvatski portal Dnevnik, u toku su poslednje pripreme za dolazak patrijarha Porfirija. Uređuje se okolina pravoslavne crkve Svetog Nikole, a patrijarh će tokom posete osveštati Srpski dom u Vukovaru.

Vukovar će, kako saznaje Dnevnik, u nedelju biti mesto visokog bezbednosnog rizika, jer osim braniteljskih udruženja u taj grad se spremaju da dođu i navijačke grupe.

Stav o dolasku patrijarha Porfirija izneli su i predsednik i premijer Hrvatske, Zoran Milanović i Andrej Plenković.

Stipo Mlinarić Ćipe, poslanik opozicionog Domovinskog pokreta, na čijem čelu je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, smatra da je za dolazak patrijarha Porfirija u Vukovar u nedelju “kriv” premijer Plenković.

“On je jedini mogao preko ministra Božinovića odgoditi to njihovo događanje, odnosno da ga prebaci tjedan dana kasnije”, rekao je Mlinarić.

Plenković je na to odgovorio da Vlada sa dolaskom patrijarha nema ništa.

“Nije Hrvatska birala taj datum, nije Vlada imala s tim ništa. To su stvari koje su se organizirale na razini Crkve. Da li je datum idealan ili ne, ja mislim da što god bliže bi došli obljetnici pada Vukovara da bi bilo gore “, poručio je Pleković.

Milanović je rekao da će u nedelju biti u Vukovaru, ali na obeležavanju godišnjice pogibije Zadre.

Pozvan je i na osveštavanje crkve, ali neće otići, jer je trenutak, kako kaže, nezgodan.

“Dok god njegovi episkopi, ne pharosi, ne arhimandriti, nego ono ljudi visoke razine dodjeljuju odlikovanja ljudima kao što je Šešelj, ti odnosi ne mogu biti normalni”, naglasio je Milanović.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare