Dnevni centar “Nove generacije” dao utočište za 700 djece u Banjaluci - BIGportal.ba
Banja Luka

Dnevni centar “Nove generacije” dao utočište za 700 djece u Banjaluci

Tokom decenije postojanja više od 700 djece u riziku našlo je svoje utočište u okrilju Dnevnog centra za djecu u riziku “Nove generacije” u Banjaluci.

Svake godine 120 djece i roditelja koristi njihove usluge, a prema riječima Saše Risojevića, psihologa i direktora Udruženja “Nova generacija”, u Centru su i djeca koja borave kod njih punih 10 godina.

“Ove godine je dvoje-troje korisnika napunilo 18 godina, a tu su s nama od samog početka. Ispostavilo se da je Dnevni centar važno mjesto za ovu djecu koja ga doživljavaju kao sigurno utočište gdje mogu da se osjećaju dobro i da razvijaju svoje potencijale”, istakao je Risojević.

Naglasio je da im je cilj da se djece osnaže, da budu samostalni i da postanu funkcionalni članovi društva.

“Dnevni centar je usluga socijalne zaštite, koja je namijenjena za djecu u riziku. Taj termin podrazumijeva da su djeca bila žrtva nasilja, zlostavljanja ili zanemarivanja ili su na neki način u riziku da to postanu, a najčešće zbog toga što žive u porodicama u kojima postoje različite patološke pojave”, kazao je Risojević.

Ističe da Centar ima zadatak da spriječi da se takve situacije dešavaju.

“Takođe, imamo i vrstu usluge, u slučaju kada dođe do nasilja u porodici, da zajedno s porodicama razgovaramo kako da se stvari razvijaju na drugačiji način, odnosno kako da te porodice osnažimo”, rekao je Risojević.

Dodaje da trenutno sprovode tri važna programa te da je prvi program na kojem rade podrška porodicama, koji sprovode s Organizacijom “Save the children” i Centrom za socijalni rad.

“Shvatili smo da nije dovoljan samo rad sa djecom, nego da moramo uključiti cijele porodice u tretmane, tako da smo formirali program koji podrazumijeva sastanke sa cijelom porodicom. Cilj je da osnažimo te ljude kako bi na bolji način odgovorili na potrebe djece da rješavaju probleme i na taj način poboljšaju funkcionalnost”, rekao je Risojević.

Drugi program je razvoj socijalno-emocionalne kompetencije kod djece, jer su ta djeca doživjela različita traumatska iskustva.

“Takođe, od prošlog mjeseca smo pokrenuli i program ekonomskog osnaživanja porodica. Nakon što završe školu, naša djeca često spadaju u grupu teško zapošljivog stanovništva, tako da je naš zadatak da osnažimo te mlade ljude dodatnim edukacijama koje će povećati njihove poslovne kompetencije. Nastojimo da kreiramo podržavajuće okruženje na tržištu rada kako bi poslodavci bili malo osjetljiviji prema ovim kategorijama stanovništva”, ističe Risojević.

Trenutno u Dnevnom centru rade dva vaspitača, psiholog, socijalni radnik i defektolog, a usluge su dostupne radnim danima od devet do 17 časova. Prije pandemije djeca su ovdje boravila duže od četiri sata.

“Otkad je pandemija, djeca borave po tri do četiri sata – u zavisnosti od nivoa potreba djeteta i veličine grupe. Tokom pandemije nismo zatvarali Dnevni centar, a svoje aktivnosti smo prebacili na rad preko interneta i svima smo obezbijedili tablete i telefone te kreirali tajne grupe komunikacije s djecom”, kazao je Risojević, navode “Nezavisne novine”.

Usluge koje pruža “Nova generacija” su redovna ishrana, četiri obroka dnevno, podrška u učenju, savjetodavni rad, grupne edukativne radionice usmjerene na razvoj kapaciteta djece i njihovih roditelja, te donacije hrane, higijene i odjeće.

Danas objavljeno

Saborni Hram Hrista Spasitelja: Sutra u 18.00 časova služenje molebana za Kosovo i Metohiju

Zeljka

Za tvoje dobro: Dom zdravlja započeo novi ciklus preventivnih pregleda

Zeljka

Pogledajte koje ulice će danas biti zatvorene u Banjaluci

Zeljka

Ostavite komentar